Mainos
Mainos

Talousrikostutkija sai potkut poliisista – tehtaili itse petoksia ja väärennöksiä

Talousrikosten parissa työskennellyt vanhempi konstaapeli menetti työpaikkansa Itä-Uudenmaan poliisissa jäätyään kiinni useista petoksista vuosina 2012–2014.

Petoksia oli useita ja ne kohdistuivat eri vakuutusyhtiöihin. Ilmoituksissa hän mainitsi olevansa poliisi, minkä vuoksi häntä epäiltiin jutussa alun perin myös virka-aseman väärinkäytöstä.

Yksittäisissä teoissa oli kyse muutamien satojen eurojen hyödystä noin tuhanteen euroon.

Haki korvauksia iPhoneista ja suksista

MTV:n poliisirikosselvitys

MTV Uutiset pyysi kesäkuussa poliisilaitoksilta kaikkia virkamiesoikeudellisia päätöksiä kurinpitotoimista, jotka on tehty vuodesta 2014 alkaen. Päätöksiä luovutettiin kaikkiaan 124, osa päätöksistä sisälsi salattuja osioita. Luovuttamisesta kieltäydyttiin kahdeksan päätöksen osalta.

Poliisin hallinnosta annetun lain mukaan poliisimiehen on virassa ja yksityiselämässä käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Arvioitaessa poliisimiehen käyttäytymistä otetaan huomioon myös hänen asemansa ja tehtävänsä poliisihallinnossa.

Vanhempi konstaapeli oli muun muassa väittänyt, että häneltä olisi anastettu kahdet laskettelusukset ja kaksi polkupyörää.

Lisäksi hän olisi pudottanut iPhonen ja GPS-laitteen vahingossa järveen, rikkonut toisen iPhonen sen tipahdettua siivotessa pöydältä sekä menettänyt kaksi tietokonetta juoman kaaduttua niiden päälle. Tietokoneiden osalta korvauksia ei myönnetty.

Taitavia väärennöksiä

Väärien vahinkoilmoitusten lisäksi vanhempi konstaapeli oli väärentänyt ostokuitit menetetyksi väitetyistä tietokoneesta ja polkupyörästä.

Ennen kiinni jäämistään hän oli vaatinut yli tuhatta euroa salibandytarvikkeista, jotka väitti luonaan yöpyneen, tuntemattoman henkilön vieneen. Teot kuitenkin selvisivät ennen kun vakuutusyhtiö ehti maksaa vahingonkorvauksen tästä tapauksesta.

Mies myönsi oikeudessa kaikki teot. Syyksi hän kertoi yksityiselämän ongelmat, kuten peliriippuvuuden. 

Hänet tuomittiin viime vuonna petoksista, väärennöksistä sekä petosten yrityksistä neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja irtisanottiin tehtävästään poliisissa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme