Mainos

Talvivaaralle 300 000 euron yhteisösakko ja Perälle 90 päiväsakkoa ympäristön turmelemisesta

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi konkurssiin asetetun Talvivaara Sotkamo -yhtiön 300 000 euron yhteisösakkoon ympäristön turmelemisesta. Syyttäjä vaati 850 000 euroa yhteisvastuullisesti. 

Sakon lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään 3,5 miljoonaa euroa valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.   

Talvivaaran perustaja Pekka Perä sai 90 päiväsakkoa ympäristön turmelemisesta. Yhtiön johtoon kuuluneet Harri Natunen ja Lassi Lammassaari tuomittiin 60 päiväsakkoon. Neljäs syyte hylättiin.  

Syyte koski Talvivaaran kaivoksen suunnittelu- ja tutkimusvaihetta sekä ympäristö- ja vesitalousluvan hakuvaihetta. Oikeuden mukaan hakemuksessa esitettiin puutteelliseen selvitykseen perustuneet ja olennaisesti virheelliset tiedot kaivoksen vesipäästön natrium- ja sulfaattipitoisuuksista.  

Sulfaattia ja natriumia joutui vesistöön 

Käräjäoikeuden mukaan Perä päästi törkeästä huolimattomuudesta kaivoksen alapuolisiin vesistöihin haitallisen korkeita määriä sulfaattia ja natriumia ilman lupaa. Rikos tapahtui joulukuusta 2009 alkaen tai viimeistään tammikuun 2010 lopusta alkaen. 

Oikeuden mukaan Talvivaara -yhtiö päästi maaliskuussa 2010, marraskuussa 2012 ja huhtikuussa 2013 haitallista lietettä ympäristöön lupaehtojen vastaisesti kipsisakka-allasta käyttäen. Hapan ja metallipitoinen liete sisälsi suuria määriä sulfaattia ja natriumia. 

Oikeus totesi, että lupaehtojen vastainen käyttö edisti merkittävällä tavalla altaan pohjan ja padon rikkoutumista ja altaassa olleen veden ja lietteen vuotamista altaan ulkopuolelle.

Elokuun 2008 vuodon osalta jäi oikeuden mukaan näyttämättä, että se olisi johtunut lupaehtojen vastaisesta altaan käyttämisestä. Allasta sai tuolloin vielä käyttää avolouhoksen kuivatusvesien säilyttämiseen. 

Oikeuden mukaan Perän, Lammassaaren ja Natusen syyksi luetuksi tulleet vesipäästöt olivat omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista ja vaaraa terveydelle. Näyttämättä jäi, että vesipäästöistä olisi aiheutunut konkreettista vahinkoa terveydelle.  

Talvivaaran johto sai rikossyytteet syyskuussa 2014:

Juttua korjattu 13.5. kello 16:13: Kainuun käräjäoikeus tuomitsi konkurssiin asetetun Talvivaara Sotkamon, ei konkurssipesää.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot