Mainos
Mainos

Tapahtuivatko epäillyt venetapot Viinijärvellä? Vesistössä tapahtui hukkumisia rikosepäilyjen aikaan

Tänään julki tullut poikkeuksellinen henkirikosepäilyjen sarja on mahdollisesti tapahtunut Viinijärvellä Pohjois-Karjalassa. 

Karjalaisen tietojen mukaan tapaukset sijoittuvat Viinijärven itäosaan Sotkuman kylän läheisyyteen. Myös STT päätyi Viinijärveen yhdysteltyään arkistostaan löytyviä uutisia ja MTV:n vangitsemistietoja. Niistä selviää, että Viinijärvellä on sattunut kaksi hukkumistapausta epäiltyjen rikosten aikaan.

Vuonna 2014 neljän miehen ja yhden naisen seurue lähti iltapäivällä kesäasunnolta soutuveneellä retkelle noin kilometrin päässä sijaitsevaan saareen. Poliisin aiemmin kertoman mukaan yksi miehistä löytyi hukkuneena samana iltana kesäasunnon läheltä rantavedestä. Kaksi miehistä ja nainen olivat hypänneet uimaan.

Vuonna 2011 Viinijärvellä neljä ihmistä joutui veden varaan. Lähistöllä oli veneilijöitä, jotka avunhuutoja kuultuaan riensivät apuun. Veneilijät pelastivat rantaan kolme ihmistä. Pelastuslaitos veti neljännen kuiville, mutta hän oli ehtinyt jo kuolla.

Rikosylikomisario Jarmo Vallius keskusrikospoliisista ei kerro, onko poliisi saanut epäiltyjen tekojen motiivia selville. Hän ei paljasta sitäkään, missä vesistössä epäillyt rikokset tapahtuivat eikä sitä, miltä paikkakunnalta epäillyt ovat.  

Poliisi on vahvistanut vain, että epäillyt rikokset tapahtuivat saman vesistön alueella. 

Kaikkiaan poliisi tutkii nyt neljää tapausta tappoina ja tapon yrityksinä. Osassa niistä veneessä on ollut useita henkilöitä.

Poliisin mukaan kolme ihmistä on kuollut ja useita on ollut vaarassa hukkua samassa vesistössä Pohjois-Karjalassa.

– Hukkumisia tutkittiin aikoinaan laiminlyöntirikoksina, eivätkä tapaukset päätyneet oikeuteen asti. Tapahtumien samankaltaisuudet ja se, että uusia asioita tuli tietoon, johtivat siihen, että ylittyi kynnys aloittaa esitutkinta, sanoo Vallius.

Vallius ei tarkenna sitä, millaisia uusia asioita tuli poliisin tietoon. Esitutkinnan seurauksena poliisi kuitenkin siirsi syyteharkintaan jutun, jossa pohjoiskarjalaista miestä epäillään rikoksista vuosina 2007-2014. Yhdessä tapauksessa myös pohjoiskarjalaista naista epäillään osallisuudesta rikokseen.  

MTV:n tietojen mukaan miestä epäiltäisiin myös törkeästä parituksesta Kontiolahdella 2012-2014 ja alkoholirikoksesta 2010-2014. 

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. He ovat olleet tutkinnan aikana vangittuina useita viikkoja, mutta heidät on myöhemmin päästetty vapaiksi.  
Juttu on syyteharkinnassa Itä-Suomen syyttäjänvirastossa.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme