Mainos
Mainos

Tapanilan raiskaus kiihdytti kansalaisaloitetta karkottamisesta

Tapanilan raiskaus vaikuttaisi tuoneen kannattajia kansalaisaloitteelle, joka ehdottaa muutoksia lakiin rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamisesta.

Aloitteen kannatusilmoituksissa näkyy piikki sen jälkeen, kun poliisi tiedotti pidättäneensä ulkomaalaistaustaisia nuoria epäiltynä naisen raiskauksesta ja asia oli uutisissa. Kannatusilmoituksia kertyi jopa useita tuhansia per päivä, kun aiemmin niitä tuli päivässä joitakin kymmeniä tai satakunta.

Aloitteen kannatusilmoituksissa oli piikki myös helmikuussa sen jälkeen, kun otsikoissa oli henkirikos, josta epäillyn kerrottiin käyttäneen tulkkia vangitsemiskäsittelyssä. Aloitteessa ehdotetaan muun muassa, että rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettaisiin vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta.

Aloite oli torstaina kerännyt lähes 40000 kannatusilmoitusta, kun rajana on 50000. Vielä helmikuun alussa kannatusilmoituksia oli alle 2000, vaikka aloite on ollut olemassa marraskuusta.

Uutisoinnin ja julkisen keskustelun vaikutusta aloitteiden kannatukseen ei ole järjestelmällisesti seurattu Kansalaisaloite.fi -palvelussa. Erityisasiantuntija Laura Nurminen kertoo, että palvelun uudesta kuvaajasta voi kuitenkin tarkkailla, paljonko aloitteeseen tulee jonakin tiettynä päivänä kannatusilmoituksia.

– Siitä voi aloitteen vastuuhenkilöt seurata, onko sillä vaikutusta, jos on jokin kampanja tai aloite on uutisissa. Voisin olettaa, että on (vaikutusta). Siellä on sellaisia aloitteita, joissa on piikkejä. Joinakin päivinä on tullut huomattavasti enemmän kannatusilmoituksia kuin keskimäärin, Nurminen sanoo.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme