Mainos

"Tarkempi haastattelu olisi tuskin paljastanut Auvista"

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedtin mukaan Jokelan koulusurmaajalle Pekka-Eric Auviselle aseluvan antanut poliisipäällikkö ei ylittänyt harkintavaltaansa, vaan hän toimi lain mukaan. Poliisin tekemän haastattelun tarkkuus saa sen sijaan Lindstedtilta moitteita.

- Esimerkiksi Auvisen aseharrastusta olisi voinut selvittää vähän tarkemmin, koska lomakkeissa on kohtia joissa voi selvittää, että kenen kanssa on käynyt ampumassa ja kuka on ampumaseuran puheenjohtaja. Tässä tapauksessa näitä kohtia ei oltu oikein täytetty, Lindstedt perustelee.

Ampumaharrastuksen selvitys huteraa

Apulaisoikeusasiamies ei kuitenkan usko, että tarkempi haastattelu tai lomakkeiden huolellisempi täyttö olisi evännyt Auvisen aselupaa.

- En usko, että olisi johtanut toiseen lopputulokseen vaikka hänet olisikin tarkkaan haastateltu, koska taustat hänellä olivat puhtaat. Tosin ehkä, jos hän ei olisi osannut nimetä ketään henkilöä kenen kanssa hän on käynyt ampumassa, niin olisi voitu tulla toiseen päätökseen, mutta tämä on kovin spekulatiivista, Lindstedt täsmentää.

Lindstedt yhtyy Jokelan koulusurmien tutkintalautakunnan raportin johtopäätökseen, että surmien "tekijä sai luvan ampuma-aseen hankkimiseen ja hallussapitoon suhteellisen helposti, mutta sen myöntäminen tapahtui lakia ja sen aikaista käytäntöä noudattaen".

Aseharrastuksen laajuus jäi pelkästään hakijan oman, suppean ilmoituksen varaan.

Samana päivänä, kun poliisipäällikkö myönsi aseluvan, tuli voimaan sisäasiainministeriön ohje aselupakäytäntöjen yhtenäistämisestä. Tämä ohje tiukensi jonkin verran suhtautumista aseluvan hakijan haastatteluun. Kauhajoen tapahtumien jälkeen ohjeistusta tiukennettiin vielä selvemmin.

Jokelan koulusurmaaja ampui marraskuussa 2007 kahdeksan uhria ja itsensä.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot