Mainos
Mainos

Teinien ilkivaltavyyhdissä pitkä lista käsittämättömiä tempauksia

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut nipun ehdollisia vankeusrangaistuksia Itä-Helsingissä hulinoineelle teiniporukalle.

Tekoaikaan 15-17-vuotiaiden poikien syntilista on pitkä: syytekohtia oli kaikkiaan 80. Pojat syyllistyivät tekoihin vuosien 2011 ja 2013 välisenä aikana ja tekivät rikoksia vaihtelevilla kokoonpanoilla.

Omituisimmat tempaukset liittyivät autoihin. Pojat löivät parkkeerattujen autojen sivuikkunoita rikki, ottivat käsijarrun pois päältä ja antoivat autojen valua esimerkiksi mäkiä alas. 

"Vastaajat ovat rikkoneet auton vasemman etuoven ikkunan tiiliskivellä ja työntäneet tämän jälkeen auton parkkipaikalta Porslahdentien varteen viettävää rinnettä alas sillä seurauksella, että auton pohjasta on irronnut suojamuovi."

Lainaus oikeuden pöytäkirjasta.

Autoihin myös saatettiin tyhjentää vaahtosammuttimen sisältö tai niitä töhrittiin erilaisilla kuvilla ja kirjoituksilla. Lisäksi autoista ja veneistä varastettiin ja yritettiin varastaa tavaraa ikkunoita rikkomalla. 

Varkauksia tehtiin muutenkin. Nuoret varastivat muun muassa polkupyöriä sekä olutta kioskeilta ja kaupoista. Syytelistalle mahtui myös yksi ryöstö.

Tuomiot annettiin kahdessa osassa

Suurta taloudellista vahinkoa aiheutti tapaus, jossa yksi nuorista ampui hätäraketin ilman todellista vaaraa. Rajavartiolaitoksen mukaan etsintäoperaation hinnaksi tuli reilut 10 000 euroa. 

"Kalle* on kertonut, että he olivat yhdessä murtautuneet kuorma-autoon etsiäkseen anastettavaa omaisuutta, mitä ei ollut kuitenkaan löytynyt. Kalle oli yrittänyt saada vieritettyä kuorma-autoa mäkeä alas vapauttamalla sen jarrut. Myös Ville* oli ollut mukana etsimässä anastettavaa omaisuutta rikotun ikkunan kautta. Tämän jälkeen Kalle oli yrittänyt rikkoa läheisen linja-auton ikkunaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Pekka oli repinyt linja-autosta listaa irti."

Lainaus oikeuden pöytäkirjasta, *nimet muutettu.

Syytelistalle mahtuu myös kaksi kotirauhan rikkomista, koska osa pojista murtautui siirtolapuutarhamökkeihin ja yöpyi niissä useita öitä.

Laajan jutun tuomiot annettiin kahdessa eri osassa, osa tänään ja osa jo tammikuussa. Pisimmät tuomiot jaettiin nykyisin 17- ja 18-vuotiaille pojille. Tammikuun tuomiossa he saivat vuoden rangaistuksen ja tämänpäiväisessä tuomiossa kymmenen kuukauden rangaistuksen.

Muillekin jaettiin noin vuoden mittaisia ehdollisia rangaistuksia. Tekijöiden nuoruus tulkittiin tuomioissa ja vahingonkorvauksissa lieventäväksi asianhaaraksi.

Asianomistajia oli jutuissa yhteensä reilut 80. Tuomitut joutuvat maksamaan heille vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 35 000 euroa. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme