Mainos
Mainos

Teinipojat hieroivat nuuskakauppoja valeprofiililla – yllättivät myyjät keittiöveitsellä

Teinipojat virittivät katalia ansoja helsinkiläisille nuuskakauppiaille tänä keväänä. Alle 18-vuotiaat pojat houkuttelivat kauppiaita Helsingin Vuosaareen, jossa he ryöstivät kauppiaiden mukanaan tuomat nuuskat.

Neljästä tapauksesta koostuvaa ryöstövyyhtiä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina. Syytettyjä on jutussa kaikkiaan kuusi, mutta syytteen ja poliisin esitutkinnan perusteella ryöstöt on tehty eri kokoonpanoilla siten, että enimmillään poikia on ollut mukana viisi. Nuorin epäillyistä on vain 15-vuotias ja vanhinkin syntynyt vuonna 1998.

Ryöstöt tapahtuivat tämän vuoden helmi-maaliskuussa. Niitä varten nuorukaiset loivat Facebookiin valeprofiilin, jonka avulla he ottivat yhteyttä myyjiin yhteisöpalvelussa toimivissa nuuskanmyyntiryhmissä. Kaupat haluttiin tehdä useista nuuskatorneista, jotka sitten ryöstettiin erilaisilla aseilla uhaten.

Ryöstöjä tapahtui kaikkiaan neljä, mutta nuorukaiset olivat valeprofiilinsa kautta yhteydessä useampiin henkilöihin. Yksi epäillyistä kertoi poliisin kuulustelussa, että profiili oli luotu vain "nuuskakauppiaiden keikkaamista varten".

– Jos kuka tahansa olisi suostunut tulemaan Vuosaareen, niin silloin olisi yritetty ryöstää se myyjä, toinen epäilty puolestaan kertoi.

Tekovälineinä ilma-ase ja keittiöveitsi

Ensimmäinen ryöstö tapahtui Aurinkolahden Alepan kulmilla helmikuun lopulla, ja tuolloin paikalla oli kaksi nuorukaisista. He saivat uhriltaan saaliiksi seitsemän tornia, eli 70 rasiaa nuuskaa ilma-aseella uhkaamalla. Lisäksi toisella oli hallussaan kaasusumutin.

Seuraavassa tapauksessa, joka sattui Kallahden koulun parkkipaikalla maaliskuun alussa, oli mukana jälleen kaksi nuorukaista. Tällä kertaa ryöstön uhri jäi tuntemattomaksi. Poliisi kuuli yritykseksi jääneestä ryöstöstä kuulusteluissaan, ja rikoksesta epäillyt pojat tunnustivatkin teon poliisille.

Ryöstösaalis olisi ollut kymmenen tornia nuuskaa ja se yritettiin saada kaasusumuttimella ja keittiöveitsellä uhkaamalla. Autossa istunut suunniteltu uhri välttyi ryöstöltä, koska oli lukinnut autonsa ovet. Näin toinen ryöstäjistä ei päässyt autoon nuuskarasioiden kimppuun, vaan uhri pääsi kaasuttamaan pois paikalta.

Seuraavana päivänä sama kaksikko iski uudelleen, ja nyt heillä oli mukanaan kolmas nuorukainen. Uhri houkuteltiin jälleen Kallahden koulun parkkipaikalle, ja pojat saivat saalikseen 11 tornia nuuskaa kaasusumutinta käyttämällä ja keittiöveitsellä uhkaamalla. 

Viimeiseksi jääneessä ryöstössä nuorukaiset käyttivät väkivaltaa. Paikka oli jälleen Kallahden koulun parkkipaikka, jonne ryöstöstä epäillyt saapuivat tavallista suuremmalla porukalla; tämän tapauksen osalta heitä on syytteessä kaikkiaan viisi.

Nuorukaiset olivat valmistautuneet ryöstöön jo bussissa, jossa he olivat vaihtaneet vaatteita keskenään vaikeuttaakseen tunnistusta myöhemmin. Uhri puolestaan saapui paikalle tyttöystävänsä kanssa, mutta tämä siirtyi läheiselle bussipysäkille ennen kuin ryöstöön liittyvät väkivaltaisuudet alkoivat.

Kun uhri oli alkanut kaivaa nuuskatorneja esiin urheilukassistaan, yksi nuorukaisista nappasi hänet takaapäin kuristusotteeseen. Toinen ryöstäjä uhkasi keittiöveitsellä ja kolmas vaati antamaan lompakon ja "kaikki mitä sinulta löytyy taskuista". Lisäksi yhtenä aseena oli ruuvimeisseli. 

Aseita ei ryöstössä käytetty muuhun kuin uhkaamiseen, mutta karkuun päässyt uhri kampattiin ja häntä pahoinpideltiin potkimalla. Ryöstäjät saivat saalikseen kymmenen tornia nuuskaa, kuntoiluvälineitä ja uhrin tyttöystävän lompakon.

11. maaliskuuta tapahtuneen väkivaltaa sisältäneen ryöstön jälkeen poliisi otti ryöstöstä epäillyt pian kiinni. Heidän vangitsemistaan vaadittiin muutamaa päivää myöhemmin.

Poliisin kuulusteluissa ryöstöistä epäillyt nuorukaiset ovat myöntäneet suuren osan teoista. Helsingin käräjäoikeus antaa tuomion asiasta myöhemmin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme