Mainos
Mainos

Terrorismiepäilyt -kyse ei ole yksittäisestä henkirikoksesta

Tänään ja eilen vangittuja miehiä epäillään kaikkia murhasta terroristisessa tarkoituksessa. Kyseessä ei kuitenkaan ole epäily yksittäisestä henkirikoksesta vaan miesten epäillään osallistuneen aseelliseen toimintaan terroristijärjestön riveissä.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan epäillään siis tapahtuneen taistelutoiminnassa. Rangaistusseuraamus tällaisesta teosta on elinkautinen vankeusrangaistus.

Epäilty U

Epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Vangittiin tänään värväyksestä todennäköisin syin epäiltynä eli vahvemmalla vangitsemisperusteella.

Epäilty G

Epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Vangittiin tänään vangitsemisperusteista lievemmällä eli syytä epäillä -perusteella molemmista rikoksista.

Epäilty K

Epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Vangittiin tänään terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelusta syytä epäillä -perusteella.

Epäilty M

Epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Vangittu eilen poissaolevana.

Rikosepäilyt pysyvät- poliisin vangitsemisvaatimukset eivät menneet sellaisenaan läpi

KRP epäilee kaikkia neljää edelleen murhasta terroristisessa tarkoituksessa ja tutkinta jatkuu. Sitä ei tänään kommentoitu, onko epäiltyjä enemmän kuin neljä.

Poliisin mukaan tutkinta on näytöllisesti haastava ja vaatii kansainvälistä yhteistyötä, koska epäillyt teot eivät ole tapahtuneet Suomessa.

Epäilty tekoaika on puolitoista vuotta, jonka aikana miesten epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn murhaan syyllistyneen.

– Tässä puhutaan henkilöiden osallistumisesta terroristiseksi järjestöksi luokitellun ryhmän aseelliseen toimintaan, jonka yhteydessä on surmattu tai vahingoitettu toisia henkilöitä, sanoo tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen Keskusrikospoliisista.

Käräjäoikeus ei siis hyväksynyt kahden epäillyn osalta murhaepäilyä vangitsemisperusteeksi. Yhden epäillyn osalta vangitsemisperusteena on terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelu ja toisen osalta värväys terrorismirikoksen tekemiseen.

Rangaistusasteikko kolmesta vuodesta elinkautiseen

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyn teon valmistelusta maksimirangaistus on kolme vuotta.

Sekä koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten että värväämisestä terrorismirikoksen tekemiseen maksimirangaistus on kahdeksan vuotta.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta seuraa elinkautinen vankeusrangaistus.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme