Mainos

Terrorismin itseopiskelu halutaan rikoslakiin – pommiohjeiden lataaminen netistä voi muuttua rangaistavaksi teoksi

Rikoslakiin halutaan lisätä useita uusia terrorismirikoksia. Esitykset liittyvät EU:n terrorismirikoksia koskevaan direktiiviin, joka on pantava täytäntöön viimeistään ensi vuoden syyskuussa.

Oikeusministeriön työryhmä esittää, että muun muassa terrorismin itseopiskelu olisi jatkossa rangaistavaa. Esityksen mukaan itseopiskeluksi voitaisiin katsoa esimerkiksi pommiohjeiden lataaminen netistä.

Nykyisin kouluttautuminen terrorismirikosta varten on rangaistavaa vain silloin, kun koulutusta otetaan vastaan toiselta henkilöltä.

Työryhmä haluaa myös tehdä lainvastaiseksi kaiken matkustamisen toiseen valtioon terrorismitarkoituksessa. Nykyisin tämä koskee vain Suomesta toiseen valtioon matkustamista. Muutoksen myötä rangaistusvastuun piiriin tulisivat myös ne, jotka palaavat tai muuten matkustavat Suomeen terrorismitarkoituksessa.

Rangaistavaksi tulisi myös tällaisen matkustamisen edistäminen. Jos joku esimerkiksi rahoittaisi terrorismitarkoituksessa tehtävää matkaa, se voitaisiin katsoa terrorismin rahoittamiseksi.

Samaten työryhmä muuttaisi lainvastaiseksi sellaisen terroristiryhmän johtamisen, joka ei ole vielä tehnyt terrorismirikoksia, mutta joka pyrkii tekemään sellaisen.

Mihin raja vedetään?

Oikeusministeriön työryhmä luovutti mietintönsä oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.) keskiviikkona.

–  Suomessa rikoslaissa on ollut perinteisesti se lähtökohta, että ihminen voidaan tuomita rikoksesta vasta kun konkreettinen teko on tapahtunut. Nyt mennään hyvin paljon ennaltaehkäisevään suuntaan, ministeri Häkkänen sanoi.

Häkkänen myöntää, että ennaltaehkäisyyn liittyy paljon pohdittavaa muun muassa siinä, miten turvallisuutta edistetään kansalaisten perusoikeuksia vaarantamatta. Osviittaa haetaan kaksi kuukautta kestävältä lausuntokierrokselta, jolle mietintö nyt lähtee.

–  Nämä ongelmat on tunnistettu selvästi. On pohdittava, kuinka tarkaksi rikoksen tunnusmerkistöä voidaan tehdä esimerkiksi itsekouluttautumiskysymyksessä. Mihin vedetään raja siinä, milloin joku vain tutustuu johonkin asiaan tai sitten itseopiskelee terroristisessa tarkoituksessa, Häkkänen pohtii.

Hän ei halua vielä lähteä arvioimaan esimerkiksi sitä, minkälaisen materiaalin lataaminen tai hallussapito voisi tulevaisuudessa olla rangaistavaa.

–  Sitä katsotaan tarkemmin sitten, kun asiasta tehdään varsinainen lainsäädäntöesitys. Terroristeihin ei kuitenkaan vaikuteta rangaistusasteikon kovuudella – heitä ei kiinnosta, kuinka kovan rangaistuksen varsinaisesta iskusta saa. Siksi tarvitaan ennaltaehkäisevää sääntelyä.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot