Mainos
Mainos

Terrorismirikoksista epäiltyjen suomalaisten esitutkinta valmis – murhasta epäilty karussa

KRP:n terrorismirikostutkinta on valmistunut. Tutkinta koskee viiden miehen epäiltyä radikalisoitumista ja päätöstä lähteä taistelemaan Syyriaan.

Päätös tapahtui vuodenvaihteessa 2012–2013 ja miehet muun muassa hankkivat autoja ja varusteita matkaa varten. Peite Syyriaan matkustamiselle oli Northern Relief -niminen yhdistys.

Lähtöaikaan yksi miehistä päätti olla lähtemättä Syyriaan ja irtautui ryhmästä. Muut lähtivät Baltian ja Romanian kautta kohti Turkkia, jossa yksi henkilö päätti palata Suomeen. Muut jäsenet saapuivat Syyriaan kesäkuun alussa 2013 ja heidän epäillään osallistuneen terroristisiksi luokiteltujen ryhmien toimintaan.

Jäseniä epäillään muun muassa värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta, koulutuksen antamisesta terroririkoksen tekemistä varten.

Yhtä viidestä miehestä ei ole tavoitettu esitutkintaan, ja tämä on vangittu poissaolevana epäiltynä terrorismirikoksen tekemistä varten annetusta koulutuksesta sekä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Viides epäilty on saanut surmansa Syyriassa alkuvuonna 2014, mistä ISIS-järjestö on sivuillaan uutisoinut.

Kaikki epäillyt ovat Suomen kansalaisia ja he ovat kiistäneet syyllistyneensä nyt tutkittavassa asiassa rikokseen.

Poliisin mukaan asian selvittäminen on vaatinut laajaa kansainvälistä yhteistyötä, jossa Yhdysvaltojen ja varsinkin Ruotsin viranomaisilta saaduilla tiedoilla on ollut suuri merkitys. Esitutkinta on valmistunut ja siirtyy syyteharkintaan apulaisvaltakunnansyyttäjälle.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme