Mainos
Mainos

Tietoja MTV:lle kaupanneen virkamiehen henkilöllisyys selvisi

MTV Uutisille salaista tietoa kaupanneen virkamiehen henkilöllisyys on selvinnyt. Kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen tiedotti asiasta hetki sitten. Törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta epäilty henkilö on kuollut uutisoinnin jälkeen. Hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta.

Kun MTV uutisoi tietojen myyntiyrityksestä, epäillyn henkilöllisyys ei ollut toimituksen tiedossa

Kihlakunnansyyttäjän mukaan kyseessä on Keskusrikospoliisin palveluksessa työskennellyt poliisimies. Hän oli toiminut Keskusrikospoliisissa rikostutkijana muutamien vuosien ajan.

Hänellä oli ollut työtehtävissään pääsy poliisin arkaluontoisiinkin tietoihin. Syyttäjän mukaan mies oli mitä ilmeisemmin toiminut yksin eli mikään ei viittaa siihen, että hänellä olisi ollut tekijäkumppani asiassa.

Esitutkinta jatkuu, mutta asia ei tule siirtymään syyteharkintaan koska kyseinen henkilö on menehtynyt. Hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta. 

MTV Uutisille kaupiteltiin salaista tietoa

"Kotteri Perhoseksi" itseään kutsunut henkilö otti yhteyttä MTV Uutisten tutkivan ryhmän toimittajaan sähköpostitse lokakuun alussa.

– Olen syvällä vakavan rikollisuuden pelikentässä työskentelevä virkamies ja etsin itselleni yhteistyökuviota, jossa haluan suurella  luottamuksella tuoda esille asioita, jotka ihmisiä kiinnostavat, hän kirjoitti.

Seuraavana päivänä hän antoi paikkansapitävän vinkin poliisin uudesta terrorismitutkinnasta ja siihen liittyvästä kiinniotto-operaatiosta. MTV:n uutisoitua asiasta henkilö lähetti kolmannen ja viimeisen postinsa, jossa hän tarjoutui myymään tietoja uutistoimitukselle. 

– Vihjepalkkioni on hyvin yksinkertainen - jos olette jutussa uutisen päällä ensimmäisenä ja uutinen päätyy illan pääuutislähetykseen maksaa yksittäinen lähdetietoni teille 500 €. Jos uutinen ei yllä pääuutisiin ja jää webbi uutiseksi - on korvaus 250 €.

MTV kieltäytyi tarjouksesta. Tämän jälkeen Kotteri Perhosesta ei kuulunut mitään eikä hän vastannut MTV Uutisten sähköpostitse lähettämään pyyntöön antaa haastattelu tietojen myyntiyrityksestä. Hänen henkilöllisyytensä tai virka-asemansa  ei selvinnyt jutunteon aikana MTV Uutisille.

Kun MTV Uutiset kertoi tapauksesta , poliisihallitus teki tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Lahjuksen ottamiseksi rikoslaissa katsotaan myös se, että virkamies pyytää tietystä toiminnastaan itselleen tai toiselle lahjan tai muun oikeudettoman edun taikka tekee muutoin aloitteen sellaisen edun saamiseksi. Tuomitseminen ei edellytä lahjuksen saamista. 

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme