Mainos
Mainos

Tietomurtosarjasta epäilty mies vältti suomalaisfirmoja

Viime lokakuussa paljastunut poikkeuksellinen tietomurtoepäily on edennyt syyteharkintaan.

Nuoren espoolaismiehen epäillään kuuluneen hakkeriryhmään, joka oli murtautunut yli 60 000 palvelimeen ympäri maailmaa ja päässyt käsiksi jopa miljooniin luottokorttitietoihin.

-He ovat esimerkiksi ohjanneet ulkomaisen yrityksen sähköpostiliikennettä toiseen paikkaan ja aiheuttaneet merkittävää vahinkoa. Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen tapaus, en tiedä vastaavaa, kuvailee tutkinnanjohtaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisista. 

Myös Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus pitää tapausta erikoislaatuisena. 

-Kun yleensä tutkitaan murtoa yhteen kohteeseen, tässä oli tuhansia palvelimia, sanoo tietoturva-asiantuntija Antti Kurittu

Epäillyn espoolaismiehen käytössä olleelta ulkomaalaiselta palvelimelta löytyi satoja suomalaisten korttitietoja. Poliisilla ei ole tiedossa, että ainakaan espoolaismies olisi käyttänyt niitä hyväkseen, mutta kyseiselle palvelimelle oli pääsy muillakin ryhmän jäsenillä. 

STT:n tietojen mukaan epäilty on 16-vuotias. Mies oli nelisen viikkoa vangittuna tutkinnan aikana. 

-Hän on tietoisesti tehnyt sellaisen valinnan, että ei kohdista hyökkäyksiä suomalaisiin yrityksiin, Risu kertoo. 

Risun mukaan mies on suurelta osin myöntänyt teon, mutta erimielisyyttä on siitä, mikä on ollut hänen roolinsa kokonaisuudessa. 

Jutun tutkinnassa on tehty yhteistyötä Yhdysvaltain liittovaltion poliisin kanssa, koska asianomistajat ovat kaikki sikäläisiä yhtiöitä. 

Kalastelijat liikkeellä kesälläkin  

 Viime syksy ja kevät olivat merkittävien tietomurtouutisten aikaa, kun esiin nousivat muun muassa ulkoministeriön urkintatapaus ja Heartbleed-aukko. Antti Kuritun mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa erityistä Suomea koskettavaa uhkaa.  

-Yksittäisiä tietomurtoja sattuu tavalliseen tapaan, mutta ei meidän silmiin ole tullut mitään erityisen nousevaa tai laskevaa trendiä. 

Tietokalasteluja on liikkeellä edelleen, kuten vyyhti, jossa muun muassa Tullin ja Perintäpalvelut-nimisen yhtiön nimissä on huijattu pankkitunnuksia. Viestejä lähetellään nyt Matkahuollon nimissä. 

Esitutkinta on käynnissä. Poliisin mukaan yksi epäilty on vangittuna ja toinen on vangittu poissaolevana.   

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme