Mainos
Mainos

Todistaja: Salaisen tekti-ryhmän hankinnat Aarnion kautta

Helsingin poliisin salaisesta tarkkailutoiminnasta vastaavan tekti-ryhmän päällikkö kertoi Jari Aarnion vastanneen ryhmän laitehankinnoista.

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu Trevoc-vyyhdin puinti yhdeksättätoista päivää. Yksi jutun keskeisistä kysymyksistä on se, valmisteliko Jari Aarnio Trevocilta tehtyjä ryhmän hankintoja.

Tekti-ryhmää Aarnion aikana johtanut rikoskomisario Markku Mäkinen sanoi, että Aarnio vei järkeviksi katsotut hankinnat eteenpäin. Asioista keskusteltiin hänen kanssaan, mutta mikään tekninen asiantuntija hän ei ollut.

- Aarnion tehtävä oli hommata yksikölleen laitteita. Sitä kautta se eteni. Hänen ohi hankintoja ei mennyt.

Mäkinen kertoi, että Aarnio esitteli hankinnat ylemmille tahoille. - Minä en neuvotellut apulaispoliisipäälliköiden kanssa. En tiedä miten Aarnio keskustellut esimiesten kanssa.

Poliisin tietohallintopäällikkö kertoi oikeudessa myös Aarnion roolista hankinnoissa:

Takaisku Aarnion puolustukselle

- Aarniolla on vaikutusvaltaa yksikössä, mutta en tiedä millaista se on ollut laitoksen johtoon.

Salaisia keinoja

Oikeudenkäynnissä on selvinnyt tietoja myös tiedonhankinnan tavoista. Tekti-ryhmä ei hoitanut vain huumejuttuja, vaan tarkkailuapua annettiin myös muihin rikosjuttuihin.

 - Kun tutkinta tarvitsee jotain, niin ryhmä auttaa, Mäkinen kertoi. Yksikössä on töissä 4-5 henkilöä.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kuvaamista, äänen taltiointia tai seurantaa. Työntekijöiden tehtävänä on pysyä ajan tasalla alan nopeassa teknisessä kehityksessä.

Oikeudenkäynnissä ja esitutkinnasta on käynyt ilmi, että tekti on muun muassa harjoittanut seurannan lisäksi kuvaamista huumekätköillä ja kadulla, järjestänyt tilakuunteluita ja hankkinut pimeänäkölaitteita. Käytössä on ollut myös valetukiasema, jolla pystyttään nappaamaan kännykkäpuhelu tietyllä alueella tarkkailuun.  

Lisäksi Helsingin poliisille hankittiin sellainen kuvausjärjestelmä, jolla pystytään välittämään suoraa videokuvaa poliisiautoista johtokeskukseen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme