Mainos
Mainos

Todistajana kuultu syyttäjä: ”Aarnio esitti tyhmää”

Helsingin syyttäjä Perttu Könönen kertoi oudoilta vaikuttaneista palavereista vuonna 2012 tynnyrijutun tiimoilta. Hänen mukaansa yhdessä Jari Aarnio näytteli tyhmää ja muissakin oli outoja piirteitä.

Kihlakunnansyyttäjä Könöstä kuultiin Aarnio-jutussa todistajana. Hän toimi aikanaan krp:n tutkiman hasistynnyreiden salakuljetusjutun syyttäjänä eli siinä, jota Aarnion epäillään johtaneen.

Juttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa 61. päivää.

Vuodesta 2010 alkaen Helsingin syyttäjänvirastossa työskennellyt Könönen on syyttänyt paljon huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden jutuissa.

Palaveri 1: ”Aarnio esitti tyhmää”

Könönen kertoi alkuvuoden 2012 palaverista, jossa paikalla oli hän, toinen syyttäjä Tove Myhrberg, Jari Aarnio ja nykyjutussa syytteessä oleva huumepoliisin komisario.

Yksi mosaiikinpala

Syyttäjä Könösen kertomus on osa Aarnio-syyttäjien mosaiikkinäyttöä, koska hänen kertomuksensa heidän mielestään osoittaa sitä, miten Aarnio halusi suojella salakuljetusorganisaatiotaan.

Samanlainen palanen oli aamupäivällä kuultu ansatynnyrin vastaanottaja, joka sanoi saaneensa varoituksen tynnyristä.

- Olin paikalla sen takia, että olin tynnyrijutun syyttäjä. Helsingin poliisi tutki Pihlajamäen huumejuttua, jossa oli myös kyse hasiksesta. Mietin voisivatko ne liittyä yhteen.

Könönen kertoi, että yhteyttä ei organisaatioista löytynyt.

Jossain vaiheessa Aarnio oli Könösen mielestä esittänyt tyhmää tai hölmöä.

- Hän ihmetteli miten voidaan saada useasta tynnyristä näyttö, jos on saatu takavarikoitua vain yhden tynnyrin hasikset.

- Oli aivan kuin hän olisi ollut ensimmäistä kertaa huumeiden kanssa tekemisissä. Hän oli kokenut huumepoliisi, joka kyllä tietää, että Suomessa joka päivä tuomitaan ihmisiä ilman takavarikkoa.

Könönen sanoi kertoneensa, että tynnyrijutun näyttö vaikutti hyvältä ja vakuuttavalta.

Palaveri 2: ”Hermostunut komisario”

Keskusrikospoliisissa koettiin, ettei Helsingin poliisi antanut tynnyrijutussa esille tulleisiin teletietoihin. Könönen oli paikalla Jokiniemessä pidetyssä palaverissa, jossa Helsingin huumepoliisia edusti Aarnion alainen, rikoskomisario.

Keskusrikospoliisin tutkija esitti teletiedoista powerpoint-esityksen.

- En muista koskaan nähneeni ketään niin hermostuneena kuin komisario oli tuossa krp:n palaverissa. En ole oikeussalissakaan nähnyt ketään niin tuskaisena.

Könönen kertoi, että tuon palaverin jälkeen oli selvää, että jutussa oli todella outoja piirteitä.

- Tiedot liippasivat niin läheltä Helsingin poliisia.

Palaveri 3: ”Olin ihmeissäni”

Könösen mukaan kolmanteen palaveriin tuli yhteydenotto komisariolta tai Aarniolta.

- He ilmoittivat, että voisivat käydä esittämässä mistä on kyse.

Palaveri pidettiin loppukesästä syyttäjänviraston kuudennessa kerroksessa.

- Aarnio aloitti keskustelun imei-koodista ja halusi korjata sellaisen käsityksen, että imei-koodi on yhtä kuin puhelinlaite.

Könönen ihmetteli myös sitä, että MTV:n 45-minuuttia esitti pian samanaiheisen raportin.

Könösen mukaan Aarnio kertoi myös laatikoista, joilla voidaan viivyttää tekstiviestien perillemenoa.

- Olin vähän ihmeissäni siitä mihin tämä liittyy.

Palaverissa puitiin tynnyrijuttuun liittyviä nimiä.

Könösen mieleen oli jäänyt erityisesti se, että Aarnion mukaan UB-pomo Keijo Vilhusella ei ole mitään tekemistä tynnyrijutun kanssa. Könönen kertoi menneensä tällaisesta poliisin suusta tulleesta poissuljennasta hämilleen.

- En edes osannut kysyä sitä ydinkysymystä, että millä perusteella Vilhusella ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Poliisit oikeussalissa

Könönen piti outona, että Helsingin huumepoliisin avustajat olivat paikalla, kun krp:n tutkimaa tynnyrijuttua puitiin käräjäoikeudessa. Salissa saattoi olla heitä kolmekin.

Könönen arveli, että he halusivat vaikuttaa johonkin. Könönen piti myös outona, että Helsingin poliisit keskustelivat paljon syytettyjen avustajien kanssa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme