Mainos

Toimittajien kodit saavat poliisilta jatkossa erityiskohtelun

Poliisin tekemiin kotietsintöihin on tulossa uuden lain myötä suuria muutoksia. Kenen tahansa kotiin ei voi jatkossa tehdä normaalia kotietsintää, vaan esimerkiksi toimittajien kodeille taataan laissa erityiskohtelu.

Poliisin olisi jaoteltava kohteet yleiseen kotietsintään, erityiseen kotietsintään ja paikanetsintään kuuluviksi. Erityinen kotietsintä voisi olla kyseessä silloin, kun kohteessa on syytä olettaa olevan salassapitovelvollisuuden tai -oikeuden piiriin kuuluvaa tietoa. Toimittajien kotien lisäksi tämä tarkoittaisi lääkärien vastaanottotiloja, asianajotoimistoja, toimituksia ja kustantamoja.

Erityiseksi kotietsinnän tekee se, että poliisin pitäisi pyytää mukaansa etsintävaltuutettu, joka huolehtii salassa pidettävien aineistojen pysymisestä salaisina kotietsinnän aikana. Hän lähinnä huolehtisi siitä, ettei aineistoa takavarikoida tai jäljennetä. Etsintävaltuutettu voisi ministeriön ehdotuksen mukaan olla esimerkiksi asianajaja tai julkinen oikeusavustaja.

Lisäksi lakiin on tulossa uusi etsintätyyppi: laite-etsintä. Tuolloin etsinnän kohteena olisi ainoastaan tietokoneen, matkapuhelimen tai muun laitteen tiedot.

Sen sijaan esityksessä ei ehdoteta, että tiedotusvälineiden lähdesuoja voitaisiin murtaa jo esitutkinnassa. Tätä on pohdittu erityisesti jutuissa, joissa julkisuuteen tulleen tiedon lähteen epäillään syyllistyneen rikokseen. Toimittajan ei tarvitse paljastaa lähteitään poliisin esitutkinnassa.

Toimikunta ehdotti lähdesuojan murtamista viime vuoden toukokuussa. Hallitus hyväksyi esityksen uudesta esitutkinta- ja pakkokeinolaista tänään ja se esiteltiin poliisilain uudistuksen yhteydessä. Seuraavaksi lakiesitys menee eduskunnan käsiteltäväksi.

Katso Pekko Ylösen juttu

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot