Mainos
Mainos

"Tsiigaa ja tee punasel ja lähetä back" - syyttäjä vyörytti Aarnio-papereita

Trevoc-oikeudenkäynnissä edettiin tiistaina iltapäivällä ensimmäisten kirjallisten todisteiden käsittelyyn. Tiistaina ehdittiin katsoa noin kolmekymmentä asiakirjaa. Kaikkiaan syyttäjä on listannut 813 kirjallista todistetta.

Näissä ensimmäisissä todisteissa oli kyse siitä, että Jari Aarnion epäillään käyttäneen virka-asemaansa törkeästi väärin. Syyttäjän kannan mukaan Aarnio pelasi kaksilla korteilla.

Syyttäjän on todistettava virka-aseman väärinkaytön osalta, että Aarnio oli mukana valmistelemassa Trevocin laitteiden hankintaa ja hyötyi tai olisi voinut hyötyä.

Virallisten asiakirjojen mukaan Aarnio ei ole ollut Helsingin poliisissa Trevoc-hankinnoissa päättäjän tai valmistelijan roolissa, mutta syyttäjän kannan mukaan Aarnio tosiasiassa teki sitä.

Tärkeimpiä todisteita

Syyttäjillä ei ole mitään yksittäistä "savuavaa asetta", vaan näyttö rakennetaan pienistä paloista tässäkin jutussa.

Tiistaina syyttäjä keskittyi todistamaan Aarnion ja Trevocin toimitusjohtaja Pasi Pataman välisiä viestejä. Siitä ei ole epäselvyyttä, että Patama ja Aarnio olivat ystäviä. Molemmat ovat myöntäneetkin tämän.

Tässä muutamia keskeisimpiä syyttäjä Mikko Männikön esittämiä todisteita tiistailta.

Esimerkiksi tämä Pataman muille Trevoc-kumppaneilleen huhtikuussa 2009 lähettämän postin viimeinen kappale  kertoi syyttäjän mielestä osaltaan Aarnion roolista hankinnan tosiasiallisena valmistelijana.

(Kuvat voi klikata suuremmiksi)

Määräysten mukaan krp vastasi seurantalaitteiden hankinnasta, mutta krp ei niitä kyennyt toimittamaan. Krp oli irtisanonut Pataman aiemmin virastosta Trevocin perustamisen takia, joten välit olivat kireät.

Helsingin poliisi tarvitsi erikoisluvan seurantalaitteiden hankintaan silloiselta sisäministeriön poliisiosastolta.

Toukokuussa Patama kirjoitti perusteluja Helsingin poliisille Trevocin laitteiden hankintaan Aarnion pyynnöstä.

Sisäministeriö pyysi lisäselvityksiä Helsingiltä, kun krp suhtautui torjuvasti Trevocin laitteisiin ja varoitti niiden hankinnasta.

Heinäkuussa Aarnio lähetti Patamalle tarkistettavaksi Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön sisäministeriölle tarkoitetun vastauslausunnon.

Aarnio pyysi Patamalta korjauksia tekstiin, jota oli valmisteltu huumepoliisissa.

Männikkö piti outona sitä, että postit oli lähetetty virkapostin sijaan Aarnion kolumbus.fi -sähköpostiin. Puolustuksen mukaan kyse oli vain siitä, että Aarnion virkaposti toimi vain työpaikalla.

Patamalle lähetetyssä Helsingin poliisin lausunnon liitteessä Aarnio kehui suorasukaisesti Trevocin seurantalaitteita. 

Lopullisesta Helsingin poliisin antamasta lausunnosta ensimmäinen kappale on salattu kokonaan, mutta muuten teksti vaikuttaa samalta.

Helsingin poliisi sai sisäministeriön poliisiosastolta luvan Trevoc-hankintaan.

Puolustusten vastaukset näihin olivat yksinkertaiset. Aarnio ei ole tehnyt tai valmistellut päätöstä, vaan halunnut yksikölleen parhaat ja toimivimmat laitteet. Pataman puolesta kyse oli vain markkinoinnista.

Kirjallisten todisteiden läpikäynti jatkuu keskiviikkona.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme