Mainos
Mainos

Tuleeko Ebolasta sijoitushuijareiden uusin ase? Näin suomalaisia vedätetään

Niin sanotut nigerialaiskirjeet ovat saaneet lukemattoman määrän uusia muotoja.

Suomalaiset lähettävät ulkomaille rahaa muun muassa häikäisevien sijoitustuottojen, rakkauden tai miljoonaperinnön toivossa. Tarinat räätälöidään tarkasti ja tietojen kalastelussa myös sosiaalinen media on huijareille hyvänä apuna.

Nigerialaiskirje ja muita huijauksia

Supertuottavat sijoitustuotteet

Uskomattoman hyvätuottoisia osakkeita myyvät huijarit ottavat ensimmäisen kerran yhteyttä yleensä puhelimitse. Tyypillistä on, että uhrille tarjotaan ainutkertaista mahdollisuutta sijoittaa rahojaan yhtiöön, jonka odotetaan ponkaisevan menestykseen aivan hetken kuluttua. Usein puheluja tehdään tiiviiseen tahtiin, jotta uhri väsyisi ja suostuisi tekemään sijoituksen. Yritykselle on laadittu uskottavat nettisivut tai sitten sijoituksia uskotellaan tehtävän oikeaan yritykseen, jolla ei ole mitään tietoa huijareiden toiminnasta. Suomalaisilta huijattu summa vaihtelee kymmenistä satoihin tuhansiin euroihin.

Nigerialaiskirje

Yleensä Afrikasta lähetettävä huijausviesti. Viestissä yritetään huijata rahaa vakuuttavalla peitetarinalla. Tarinassa vedotaan joko ihmisen auttamisenhaluun tai keinoon saada helppoa rahaa. Jotta luvatun rahasumman voi lunastaa, uhrin pitää lähettää huijarille rahaa kulujen kattamiseksi. Myös erilaiset lotto- tai arpajaisvoitto-huijaukset ovat yleisiä.

Petollinen nettirakas

Huijari voi ottaa yhteyttä joko sähköpostitse tai netin keskustelupalstoilla. Viestittely alkaa tavallisella jutustelulla ja huijari voi vakuuttaa kunnollisuuttaan kertomalla uskonnollisesta taustastaan. Viestittelyt lisääntyvät hiljalleen ja uhrilta pyydetään rahaa esimerkiksi passin hankkimiseen tai matkaan uhrin luo. Huijaus alkaa pienestä summasta, mutta voi pian kasvaa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Perintö

Kotiin lähetettävässä kirjeessä kerrotaan, kuinka huijauksen uhria odottaa kaukaisen sukulaisen perintö. Perintö luovutetaan, kun sitä vastaan on maksettu takuusumma. Kirjeiden uskottavuutta lisää se, että niiden lähettäjä vaikuttaa olevan yhdysvaltalainen tai brittiläinen lakifirma. Huijarit voivat kuitenkin olla mistä päin maailmaa tahansa.

Lähde: Keskusrikospoliisi ja Finanssivalvonta

– Peitetarinoissa vain mielikuvitus on rajana. Se kaikille huijauksille on yhteistä, että ne ovat hyvin vaikuttavia. Nykyisin mietitään tarkkaan, millainen kertomus olisi kohteelle sopivin tai purevin, kuvaa lakimies Harri Hirvi Finanssivalvonnasta.

Peitetarinan varjolla puhelun tai kirjeen vastaanottajaa pyydetään tekemään jotain, yleensä lähettämään rahaa ulkomaille. Tyypillistä on, että huijarit hyödyntävät maailmalla käynnissä olevia kriisejä.

Hirvi pelkääkin, että Afrikassa riehuva Ebola-virus alkaa pian esiintyä peitetarinoissa, sillä tarina viruslääkkeestä on helppo rakentaa.

– Yksi tyypillisistä sijoitushuijauksista on sellainen, että uhrille kerrotaan uudesta lääkekeksinnöstä, jonka tehnyt yhtiö on juuri listautumassa pörssiin. Sijoitus tuntuu ainutkertaiselta mahdollisuudelta, koska tietoa jaetaan huijarin mukaan vain harvoille.

Liian hyvää ollakseen totta - näin tunnistat huijarin

Kasvottomuus

Huijauksen uhriin otetaan yhteyttä ulkomailta joko netin tai puhelimen välityksellä. Nimiä ja tapaamisia voi vilistä paljon, mutta tapaamisia ei järjestetä, eikä todisteita esitetä.

Riskittömyys

Ilmaista rahaa ei ole - jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, taustalla voi olla jotain hämärää.

Ajankohtaisuus

Jos sijoitustarjous pohjautuu ajankohtaisiin tapahtumiin, kuten sotaan, keksintöihin, yritysjärjestelyihin tai perintöön, kyse voi olla huijauksesta. Huijari voi myös painostaa voimakkaasti lähtemään sijoitukseen mukaan.

Ainutkertaisuus

Jos pankki tai virallinen instituutio ei ole lähtenyt sijoitukseen mukaan, ja tarjousta esitetään ainutkertaisena, tarjous ei välttämättä ole totta.

Rahan lähettäminen

Jos perintö, arpajaisvoitto tai uuden nettirakkauden sydän lunastetaan rahasummalla, epäilysten tulisi herätä.

Huijarit yleisimmin Afrikasta

Finanssivalvonnan mukaan valtaosa sijoitustuotteisiin liittyvistä huijauksista organisoidaan nykyisin kaukoidästä. Muita huijauksia sen sijaan tehtaillaan edelleen Afrikasta.

– Peitetarinoissa voi vilahtaa muitakin maita, mutta yleisimmin huijaukset saapuvat Afrikan maista, puhumme niin sanotuista nigerialaiskirjeistä. Nigerian lisäksi huijauksia on viime aikoina tullut muun muassa Sambiasta, Gabonista ja Ghanasta, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho keskusrikospoliisin rahanpesun torjuntalinjalta.

Krp:n mukaan suurin osa huijausviesteistä tulee ulkomailta, sillä silloin huijarin lähteille on miltei mahdotonta päästä.

– Tietooni ei ole tullut yhtään kotimaista huijaustapausta, koska Suomessa tapaukset on huomattavasti helpompi selvittää. Kun tekijä on ulkomailta, yleensä omaisuus katoaa ja tapauksia on lähes mahdotonta selvittää, Ranta-aho toteaa.

Vain pieni osa poliisin tietoon

Periaatteessa kuka tahansa voi saada huijaussoiton tai -sähköpostin. Finanssivalvonnan Harri Hirven mukaan osakkeiden tai muiden sijoitustuotteiden ostoon liittyvät huijaukset kohdistetaan kuitenkin usein yrittäjille.

– Uhrit saattavat esimerkiksi tilata kansainvälisiä talouslehtiä tai käyvät kansainvälisissä kokouksissa. Heitä on helppo lähestyä kielitaidon ja talouteen liittyvän kiinnostuksen takia. Otollisia kohteita voi löytyä Suomessa myös siksi, että verotietoja julkaistaan joka vuosi, Hirvi muistuttaa.

– Paljon tässä työssä on murheellisia juttuja kuullut. Ihmiset ovat jopa ottaneet velkaa näitä sijoituksia varten tai keränneet rahaa porukalla.

Tyypillisin huijattu summa uhria kohden vaihtelee kymmenien ja satojen tuhansien välillä. Poliisille ilmoitetaan huijauksista vain murto-osa.

– Moni huijauksen uhri häpeää uskoneensa vakuuttavia peitetarinoita ja huijausten haavat nuollaan yksin kaikessa hiljaisuudessa, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme