Mainos

Tulli oudon tilanteen edessä: Laki sallii huumaavan aineen luovuttamisen tilaajalle

Uusien muuntohuumeiden määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. EU:n alueella uusia huumeita tavattiin viime vuonna noin kaksi viikossa.

Myös Suomessa tahti on kiihtyvä. Uusia aineita tulee sitä mukaa kuin edelliset luokitellaan laittomiksi. Viime vuonna uusia muuntohuumeita löydettiin noin kolmekymmentä.

Tulli toivoo, että muuntohuumeet katsottaisiin Suomessa aineryhminä lähtökohtaisesti laittomiksi.

– Jos joku aine on valmistettu pelkästään huumaavaan tarkoitukseen, se voitaisiin rinnastaa lähtökohtaisesti huumausaineeseen ja psykoaktiiviseen aineeseen, sanoo Tullin valvontapäällikkö Hannu Sinkkonen MTV Uutisille.

Arvio tehtäisiin esitutkinnan aikana, ja lopulta tuomioistuin vahvistaisi arvion. Niin kutsuttu geneerinen luokittelu on käytössä myös muutamissa muissa EU-maissa.

Käyttäjät hyödyntävät järjestelmän kankeutta

Muuntohuumeet siirrettiin lääkeainelaista huumausainelain alaisiksi viime vuonna. Yksittäisten aineiden luokittelu on kuitenkin edelleen hidasta, ja käyttäjät osaavat taitavasti hyödyntää luokittelujärjestelmän kankeutta.

MTV Uutisten tietojen mukaan lakiin jäi myös erikoinen porsaanreikä.

Jos kyseessä on vielä luokittelematon muuntohuume, eli täysin laillinen aine, laki mahdollistaa nyt huumaavan aineen luovuttamisen Tullin hallusta tilaajan käyttöön. Näin tilaaja saisi tehdä maahan tuomallaan muuntohuume-erällä mitä lystää, täysin laillisesti.

Myös tulli myöntää olevansa tietoinen porsaanreiästä.

– Se riski on aina olemassa, Sinkkonen vahvistaa. Hän ei kuitenkaan kerro, onko Tulli joutunut kertaakaan luovuttamaan sen hallussa olleita muuntohuume-eriä.

Muuntohuumeet arkipäivää

Muuntohuumeet ovat 2010-luvun ilmiö. A-klinikkasäätiön ruiskujenvaihto- ja neuvontapisteessä Helsingin keskustassa muuntohuumeiden käyttö näkyy mm. asiakkaiden aggressiivisena ja arvaamattomana käytöksenä.

– Niistä on tullut yksi huumeryhmä muiden joukossa. On aika arkipäiväistä, että tulee jotain komplikaatioita muuntohuumeista, ja niitä sitten hoidetaan, kertoo lääkäri Margareeta Häkkinen keskustan Vinkkipisteestä.

Muuntohuumeet ovat suosittuja myös viihdekäytössä, jolloin usein nuoret käyttäjät tilaavat pieniä määriä netin kautta itse.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot