Mainos
Mainos

Tullilla ennätystakavarikko: Erektiolääkettä myyty luontaistuotteena – jättierä päätynyt Suomesta Eurooppaan

Tulli on takavarikoinut tiettävästi suurimman Suomessa tehdyn lääkeväärennyserän vaaralliseksi luokiteltuja lääkeaineita. Viime vuoden syyskuussa kiinni saatu erä sisälsi 144 kiloa eli 73 000 kappaletta väärennettyjä lääketabletteja. Lisäksi Tulli epäilee, että kuusi vastaavaa lääke-erää ehdittiin jo kuljettaa Suomen kautta Eurooppaan.

Viime syyskuussa Suomeen lentorahtina saapuneen 73 000 lääketabletin erän oli ilmoittu sisältävän miehille tarkoitettua luontaistuotetta ja ravintolisää. Tulli kiinnostui pakkauksista ja alkoi tutkia tarkemmin pakkauksen sisältöä laboratoriossa.

– Tuoteselosteella ja pakkausselosteella ei ollut todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Näitä tuotteita tuotiin maahan ravintolisinä, mutta todellisuudessa sisältö oli sitten synteettistä sildenafiilia, joka on Suomessa tunnettu erityisesti tämmöisenä miesten erektiolääkkeenä, tutkinnanjohtaja Timo Ruottinen Tullista kertoo.

Tulli arvioikin, että lääkeaineen kertomatta jättäminen ja markkinointi luontaistuotteena on ollut mainoskikka. Tuote toimii takuuvarmasti, vaikka sen kerrotaan olevan puhdas luonnontuote. Todellisuudessa sildenafiili voi olla kuitenkin hyvinkin riskialtis esimerkiksi sydän- ja verisuonipotilaille.

Lääkkeet on valmistettu Kiinassa ja ne tuotiin Suomeen Hongkongin kautta. Suomesta tablettien oli määrä jatkaa matkaansa Sloveniaan, josta ne olisi myyty internet-kauppojen kautta ympäri Eurooppaa.

Salakuljetusyrityksestä on Suomessa epäiltynä kaksi Kaakkois-Suomessa toimivan huolinta-alan yrityksen henkilöä. Tullin arvion mukaan taustalla on ammattimaisen rikollista toimintaa.

– Jos tällaisen rasian saa käteen ja sitä tarkastelee, ei se ensitarkastelussa osoita tai edes anna aihetta epäillä sisältöä. Asiat selvisi meillekin vasta laboratoriotutkimuksissa.

Kuusi erää ehti livahtaa Suomesta

Tullin tutkimusten mukaan Suomen kautta ehdittiin toimittamaan vastaavanlaisia lääkeväärennyslähetyksiä edellisvuoden aikana yhteensä kuusi kertaa. Yhteensä lääkepakkauksia kulki noin tuhat kiloa eli lähes 500 000 tablettia. Suomessa salakuljetustapauksen suuruus on poikkeuksellinen.

– Eri tyyppisiä salakuljetustapoja on ollut, mutta tällaista lääkeväärennystapausta, jossa tuote itsessään on näin väärennetty, en muista enkä tiedä, tutkinnanjohtaja Timo Ruottinen kertoo.

Selvitysten mukaan tableteista on maksettu parhaimmillaan jopa 50 euroakin kappaleelta.

– Arvioimme, että jossain kohtaa joku olisi tästä ketjusta kerinyt viivan alle taskuun vähintään kaksi miljoonaa euroa, Ruottinen sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme