Mainos
Mainos

Tunnuksia ja salasanoja vääriin käsiin – nuori mies tehtaili kymmeniä petoksia

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan tänään aamusta alkaen juttua, jossa suomalaisten käyttäjätunnuksia ja salasanoja päätyi epäilyjen mukaan vääriin käsiin. Epäillyt teot ajoittuvat vuosille 2011-2013.

Nuoren suomalaismiehen epäillään saaneen käsiinsä kaikkiaan huomattavan määrän käyttäjätietoja. Häntä syytetään petoksista ja petoksen yrityksistä, osassa nuorena henkilönä tehdyistä rikoksista.

Epäiltyjä rikoksia on yhteensä 33, syyttäjä kertoo. Jutun kolmisenkymmentä asianomistajaa ovat yhtä lukuun ottamatta yhteisöjä, media-alan yrityksistä muun muassa kuntiin ja erilaisiin yhdistyksiin.

Syyttäjä kuvailee, että epäiltyä toimintaa on harjoittanut yksittäinen henkilö, jolla on ollut kyky ja taito saada käsiinsä tietoja palveluntuottajien sivuilta. Epäillyn toiminta täyttää syyttäjän näkemyksen mukaan niin sanotun tietojenkäsittelypetoksen tunnusmerkistön.

Syyttäjä katsoo, ettei toiminta täytä tietomurtorikoksen tunnusmerkistöä vaikka kyse on kansanomaisesti sanottuna tietomurtojutusta. Tietojärjestelmien toimintaan puuttumisesta säädetään myös rikoslain petospykälässä.

Syyttäjä arvioi, että tuomio saatetaan mahdollisesti julistaa jo tänään mutta se voidaan myös antaa kansliatuomiona myöhemmin. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme