Mainos
Mainos

Mies raiskasi 27 muistisairasta vanhusta – erityisen nöyryyttävä tapa ei muuttanut tuomiota

Turun hovioikeus piti ennallaan vanhuksia vuosina 2013-2014 raiskanneen lähihoitajamiehen tuomion.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi aiemmin 24-vuotiaan miehen yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen muun muassa 27 raiskauksesta. Uhreja, joiden hoitajana mies toimi, oli yhdeksän. He olivat 74-100-vuotiaita laitoshoidossa olevia muistisairaita vanhuksia. Osa oli lisäksi liikuntarajoitteisia. 

Teot olivat pääosin oraalisia sukupuoliyhteyksiä, ja mies teki niitä vessan lisäksi muun muassa vanhusten vuoteissa. 

Syyttäjä vaati, että kuusi raiskauksista muutettaisiin tekomuodoltaan törkeiksi ja tuomiota korotettaisiin 11 vuoteen. 

Syyttäjän mukaan teot oli tehty erityisen nöyryyttävällä tavalla vanhusten asioidessa WC-tiloissa. Hovioikeus oli kuitenkin käräjäoikeuden linjoilla siinä, että tuomittu Miko Ville Kristian Huittisen tarkoituksena ei ollut nöyryyttää vanhuksia vaan tekopaikka oli valikoitunut satunnaisesti.

Huittinen taas vaati, että hänen katsottaisiin syyllistyneen vain seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja että kärsimyskorvaukset hylättäisiin. Vankilatuomion lisäksi Huittinen tuomittiin maksamaan uhreilleen korvauksia yhteensä 18 000 euroa. 

Teot olivat suunnitelmallisia

Oikeuden mukaan teot olivat pikemminkin suunnitelmallisia kuin hetken mielijohteesta tehtyjä.Käräjäoikeus perusteli aiemmin yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta sillä, että mies auttoi selvittämään rikokset, joilla ei ollut ulkopuolisia todistajia ja joista uhrit eivät terveydentilansa takia voineet kertoa.

Mies itse katsoi käräjillä, että ehdollinen vankeus ja yhdyskuntapalvelu olisivat olleet riittävä ja oikea seuraus rikoksista. 

Raiskausten lisäksi hänen syykseen luettiin kaksi pakottamista seksuaaliseen tekoon. Oikeuden mukaan mies oli teot tehdessään syyntakeinen.  

Jutun asiakirjat ja asianomistajien tai heidän oikeudenomistajiensa nimet on määrätty salassa pidettäviksi 60 vuoden ajaksi.  


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme