Mainos
Mainos

Turussa otettiin kiinni Europolin etsintäkuuluttama tsekkimies – "Ei ollut täällä vain käymässä"

Euroopassa on saatu jo kahdeksan etsintäkuulutettua rikollista kiinni yleisövihjeiden perusteella. Yksi kiinniotetuista on tsekkimies, joka napattiin Turussa 16. kesäkuuta.

Etsintäkuulutetuista kaivataan havaintoja

Europol on koonnut Europe's Most Wanted Fugitives -sivustolle Euroopan etsityimpiä rikollisia.

Sivuston avaamisen jälkeen 14 siellä etsintäkuulutettua on tavoitettu ja ainakin kahdeksassa tapauksessa pidätykseen on johtanut sivuston kautta annetut vinkit.

Etsintäkuulutettujen listaa päivitetään säännöllisesti ja osa kuulutetuista on myös vaihtunut listalle ilman kiinnijäämistä.

Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä sivustolla julkaistuista henkilöistä. Vihjeet voi jättää anonyymisti kyseisen sivuston kautta.

Euroopan poliisijärjestö Europol avasi tammikuun lopulla Euroopan etsityimpien rikollisten kuuluttamiseen tarkoitetun Europe’s Most Wanted Fugitives -verkkosivuston.  Listauksen avulla halutaan yleisövihjeitä kansainvälisesti etsintäkuulutetuista rikollisista. Sivustolla kukin jäsenmaa on voinut etsintäkuuluttaa kaksi henkilöä, jotka ovat joko epäiltynä tai tuomittuna törkeästä rikoksesta tai terroriteosta.

Suomi on etsintäkuuluttanut sivustolla Marina Cecilia Kettusen, 30, ja Pertti Juhani Kemppaisen, 58.

16. kesäkuuta Suomen poliisi pidätti tsekkimiehen, joka oli sivustolla etsintäkuulutettuna. Keskusrikospoliisi sai miehen olinpaikasta vihiä eurooppalaisen ENFAST –verkoston eli etsintäkuuluttetujen tavoittamiseen perustetun, Euroopan viranomaisten verkoston kautta.

– Verkoston kautta saatiin tietynlaisia vihjeitä ja tietoa tästä henkilöstä. Vihjeiden perusteella paikannettiin, että mies asusteli Varsinais-Suomen alueella, kertoo rikoskomisario Teemu Aittamaa keskusrikospoliisista.

Miehen kiinniotto sujui rauhallisesti.

– Käsitykseni mukaan kiinniotto sujui varsin rauhallisesti, ilman isompaa dramatiikkaa.

Oleskellut jo kuukausia Suomesssa

Ilta-Sanomien tietojen mukaan pidätetty tsekkimies oli entinen huippuvoimistelija ja valmentaja Martin Simunek, joka oli tuomittu vuonna 2005 seitsemäksi vuodeksi vankeuteen alaikäisten valmennettaviensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisi ei kuitenkaan vahvista miehen henkilöllisyyttä.

– En kommentoi miehen henkilöllisyyttä, koska en tiedä tarkemmin, mitkä ovat miehen perhe- ja muut olosuhteet täällä Suomessa. Ei tule saatettua ketään sillä tavoin alttiiksi, Aittamaa perustelee.

Aittamaan mukaan mies oli kuitenkin oleskellut Suomessa jo kuukausien ajan.

– Sellainen ymmärrys on, että mies ei ollut pelkästään käymässä, vaan oli ollut jo jonkin aikaa Suomessa. 

Useita etsintäkuulutettuja napataan 

Tsekkimiehen pidätys ei kuitenkaan ole harvinainen tapaus, sillä Suomessa otetaan vuosittain kiinni kansainvälisesti etsintäkuulutettuja henkilöitä.

– Arvioisin, että sellaisia tapauksia, jotka johtavat henkilön kiinniottoon ja palauttamiseen kotimaahansa, on Suomessa kymmeniä vuosittain, Aittamaa sanoo.

Aittamaa arvioi, että Suomi on tällä hetkellä etsintäkuuluttanut Euroopan laajuisesti kaikkiaan noin 150 henkilöä. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme