Mainos

Tutkijat yllättyivät - pieni joukko tekee valtaosan rikoksista

Pieni joukko miehiä ja naisia tekee huomattavan osan kaikista rikoksista.

Turun yliopiston laajassa FinnCrime-tutkimuksessa on selvinnyt, että vain kolme prosenttia miehistä tekee yli puolet kaikista miesten rikoksista. Naisilla vastaava luku on prosentti.

- Kasautumisvoimakkuus tuli hieman yllätyksenä. Samantyyppisiä tuloksia on saatu aiemmissa tutkimuksissa, mutta ihan näin voimakasta rikollisuuden kasautumista ei ole ennen havaittu, sanoo kriminologian dosentti Henrik Elonheimo.

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen alaisuuteen kuuluvassa hankkeessa tutkimusryhmäksi on otettu lähes 3000 miestä ja yhtä suuri joukko naisia, jotka ovat syntyneet vuonna 1981.

- Tämä on koko valtakunnan kattava otos, ja tulokset ovat yleistettävissä koko väestöön. Tässä on mukana yhtä suuri määrä tyttöjä ja poikia. Se on yksi tämän tutkimuksen vahvuuksista, Elonheimo sanoo.

Tutkijat ovat saaneet poliisilta käyttöönsä kaikki rikosepäilyt, jotka ovat kohdistuneet tutkimukseen osallistuviin henkilöihin heidän ollessa 15-30-vuotiaita. Yksi syy viidentoista vuoden ikärajaan on se, että vasta siinä vaiheessa nuori on Suomessa rikosoikeudellisessa vastuussa.

- Pojilla rikosaktiivisuuden piikki on nuoruudessa. Harva enää jatkaa keski-iässä rikosten tekemistä, Elonheimo sanoo.

Nyt saadut tulokset ovat alustavia, sillä laajempi rikollisuuden tutkimus on Elonheimon mukaan alkanut tämän vuoden alussa. Siinä auttoi tutkimusryhmän saama apuraha.

- Olemme ajatelleet, että tämä on kolmen vuoden seurantatutkimus. Jatkossa tutkimme tarkemmin (rikosten) taustatekijöitä.

Odotusten mukaisia tuloksia

Tässä vaiheessa tutkijat eivät vielä ole ehtineet pureutua rötöstelyn syihin koko aineiston osalta. Poikien nuorisorikollisuuden syihin on paneuduttu jo aiemmissa tutkimuksissa.

- Oletuksena on, että kyllä siellä erilaisia pahoinvoinnin indikaattoreita löytyy, jotka ovat todennäköisesti yhteydessä aika laajasti rikollisuuden eri muotoihin, Elonheimo sanoo.

Elonheimon mukaan monet jatkossa saatavat tulokset tulevat olemaan odotusten mukaisia.

- Nyt ne pystytään varmistamaan koko väestöä edustavalla aineistolla.

 

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot