Mainos

Tutkimus: Varojen väärinkäyttö yleisin korruption muoto – epäillyt usein keski-ikäisiä miehiä

Varojen väärinkäyttö on yleisin korruption laji Suomessa, selviää Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksesta. Tiedon väärinkäyttöön liittyvien rikosilmoitusten määrä taas on kasvussa Suomessa.

Tutkimuksessa käytiin läpi korruptioon viittaavia rikosilmoituksia poliisiasiain tietojärjestelmästä. Kaikissa tutkimuksessa läpikäydyissä rikosilmoituksissa ei esiintynyt suoranaista lahjontaa.

Tiedon väärinkäytöksistä tehdyt ilmoitukset liittyvät entistä useammin yrityksiin ja epäillyt ovat rikosilmoitusten perusteella tavallisesti suomalaisia keski-ikäisiä miehiä ja ylempiä toimihenkilöitä. 

Poliisiammattikorkeakoulun tutkijan Suvi-Tuuli Mansikkamäen mukaan tiedon väärinkäyttöepäilyissä on usein kyse yrityksistä lähtevistä henkilöistä, joilla on ollut pääsy arvokkaisiin tietoihin. 

– Epäilyt liittyvät usein siihen, että henkilöt vievät mukanaan esimerkiksi yrityssalaisuuksia. Se, että henkilöt ovat ylempiä toimihenkilöitä, selittyy sillä, että korkeampi asema takaa paremman pääsyn tietoihin, Mansikkamäki kertoo.

Lahjusrikosilmoituksia vajaa kymmenen vuodessa 

Tutkimuksessa käytiin läpi yli 500 korruptioon viittaavaa rikosilmoitusta. 

Ilmoituksia, joissa oli kysymyksessä lahjuksen ottaminen, antaminen tai molemmat, oli yhteensä 35. Luku sisältää ne epäillyt rikokset, jotka ovat tapahtuneet kokonaisuudessaan vuosina 2011-2014 ja joiden tutkinnan poliisi on saanut valmiiksi ennen vuotta 2015. Lahjusrikosilmoituksista lähetettiin syyteharkintaan 17 tapausta. Näissä oli yhteensä 32 epäiltyä. 

Useimmiten ilmoituksissa mainittu tarjottu etu oli rahaa tai tavaraa. Mukana oli myös palveluja, kestitystä tai matkoja. 

Rikosilmoituksia tehtiin muun muassa vaalilahjonnasta ja lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. 

– Vaalilahjonta liittyi viime kunnallisvaaleihin, joissa oli lehti-ilmoituksia, että tule paikalle ja saat palkinnon. Näistä on sitten tehty rikosilmoituksia, Mansikkamäki sanoo. 

Tutkimuksen vertailuaineistona oli ajanjaksolla 2007-2010 tehty vastaava tutkimus. Salatut rikosilmoitukset eivät kuulu tutkimukseen.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot