Mainos
Mainos

Työntekijällä karut olot – tuntipalkka reilu euro, vapaata kerran kahdessa viikossa

Nepalilaiskokin hankkiminen kävi kalliiksi kolmelle ravintolan johtoon kuuluneelle henkilölle Kokkolassa.

Kolmikko tuomittiin Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ihmiskaupasta. Lisäksi heidän pitää korvata työntekijälleen 28 000 euroa saamatta jääneitä palkkoja ja korvausta henkisestä kärsimyksestä.

He olivat yhteisymmärryksessä hankkineet ravintolaansa kokin Nepalista, joka joutui epäinhimillisen kohtelun uhriksi.

Oikeus piti pakkotyönä

Uhri oli saanut kymmenen kuukauden työrupeamastaan palkkaa vain 2731 euroa, 1,16 euroa per tunti. 

Työpäivän pituus oli yhdeksän tuntia, ja vapaata vain yksi päivä kahdessa viikossa. Lisäksi kokki oli maksanut 5000 euroa yhden tuomitun perheenjäsenelle päästäkseen maahan.

Käräjäoikeuden mukaan työntekijä oli ollut täysin avuttomassa asemassa suhteessa tekijöihin, eikä hänellä ollut mahdollisuutta lopettaa työntekoa. Oikeuden mukaan kyse oli pakkotyöstä. 

Työntekijä ei tuntenut Suomen lainsäädäntöä, kieltä, yhteiskuntaa tai omia oikeuksiaan. Lisäksi työnantaja oli takavarikoinut kokin nettipankkitunnukset. 

Erityisen vakavaksi ihmiskaupaksi oikeus ei kuitenkaan tapausta katsonut, sillä työntekijä ei joutunut väkivallan uhriksi, eikä häntä tietoisesti eristetty yhteiskunnasta. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme