Mainos
Mainos

Työryhmä muuttaisi rikollisryhmän määritelmää

Oikeusministeriön työryhmä yhtenäistäisi järjestäytyneitä rikollisryhmiä koskevaa sääntelyä.

Työryhmä ehdottaa, että järjestäytyneellä rikollisryhmällä tarkoitettaisiin vähintään kolmen hengen jäsentynyttä yhteenliittymää, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen rikoksia. Muutos tarkoittaisi sitä, ettei ryhmän tarvitsisi olla järjestäytynyt rikosten tekemistä varten.

Rikosten pitäisi olla pääasiassa sellaisia, joista on säädetty vähintään neljän vuoden vankeusrangaistus. Lisäksi mainittaisiin kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen.

Työryhmä ehdottaa, että kyse olisi rikosten tekemisestä osana ryhmän toimintaa, ei enää rikollisryhmän jäsenenä. 

Nykyään ongelmana on ollut muun muassa se, että viranomaiset ovat olleet erimielisiä siitä, mitä järjestäytynyt rikollisuus on.

Esimerkiksi oikeudessa ei ole koskaan annettu tuomiota rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta, vaikka siitä on nostettu syytteitä. Niin sanottu jengipykälä tuli rikoslakiin helmikuussa 2003.

Järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme