Mainos
Mainos

Suomen ensimmäinen Uber-tuomio: Kuljettaja sai sakot luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Uber-kuljettajana toimineen miehen sakkoihin luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta.

Oikeus katsoi, että parikymppinen mies toimi kuljettajana ammattimaisesti ilman taksiliikennelaissa edellytettyä lupaa. Mies sai 25 päiväsakkoa, mikä tekee hänen tuloillaan 150 euroa.

Mies myös velvoitettiin menettämään valtiolle rikoshyötynä saatu 12 250 euroa.

Kihlakunnansyyttäjä Jutta Juntunen sanoi STT:lle, että hänen tietojensa mukaan tapaus on ensimmäinen, jossa Uber-kuljettaja tuomittiin tästä rikoksesta Suomessa.

– Olihan siitä hyvä saada käräjäoikeuden ratkaisu, mutta vaikea sanoa (merkityksestä laajemmin) vielä, kun on yksittäistapauksesta kuitenkin kyse.

Myös Taksiliitosta arvioidaan, että Uber-kuljettajan tuomio on Suomen ensimmäinen. Viestintäpäällikkö Sakari Laurialan mukaan syyteharkintaan on tiettävästi edennyt runsaampikin määrä tapauksia.

Lauriala korostaa, että pelisääntöjen on oltava kaikille kuljettajille samat niin oikeuksineen kuin velvoitteineenkin.

– Liiton kanta on alusta asti ollut, että taksiliikenteen harjoittaminen on luvanvaraista toimintaa ja sitä säätelee taksiliikennelaki.

Ajoi muutaman kuukauden

Tuomiossa todetaan, että mies oli kertonut toimineensa Uber-palvelun kautta henkilöliikenteen kuljettajana. Hän oli ajanut 5-6 päivänä viikossa 3,5 kuukauden ajan.

Kuljettajaksi hän kertoi päässeensä käytyään Uberin toimistolla, jossa henkilökunta oli ilmoittanut hänelle, ettei palvelun kautta toimittaessa edellytetä erityistä lupaa.

Mies ei ollut käynyt Uberin järjestämää koulutusta. Hän oli sen sijaan käynyt taksinkuljettajan peruskurssin, jota ei ollut läpäissyt.

Oikeus katsoi, että mies ei ollut riittävästi selvittänyt taksiliikennelain sisältöä. Kuljettajan vieraskielisyys ei riittänyt perusteeksi olla selvittämättä itse sitä, tarvitaanko taksilupaa.

Käräjäoikeudessa ei esitetty selvitystä Uberin toiminnan yleisestä järjestämisestä.

"Ammattimaista toimintaa"

Oikeus piti miehen toimintaa ammattimaisena ansiotoimintana. Hän oli saanut kuljetuskorvauksista itselleen 80 prosenttia. Mies ei tuntenut kyydittäviä ennalta, eikä toimintaa voitu pitää naapuriapuun rinnastettavana kyyditsemisenä.

Tiistaina annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Uber on taksintilauspalvelu, jossa kyydin voi tilata paikannukseen perustuvan mobiilisovelluksen avulla.

Suomessa Helsingissä on ollut tarjolla kaksi palvelua: kalliimpi ja ammattimaisempi Uber Black sekä edullisempi, tavallisten autoilijoiden varassa toimiva Uber Pop.

Uber on herättänyt vastustusta useissa maissa, ja taksinkuljettajat ovat kampanjoineet sitä vastaan.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme