Mainos
Mainos

Ulkoalueilla tehdyt ryöstöt ja pahoinpitelyt vähentyneet – yhdellä alueella tilanne pahentunut

Tampereen Tesoman ja Lamminpään ulkoalueilla on tapahtunut vuoden sisällä jo neljä puukotusta, jossa uhrin kimppuun on käyty ilman näkyvää syytä. Tilastojen valossa ulkona liikkuvien turvallisuus ei kuitenkaan ole heikentynyt.

MTV Uutiset selvitti koko Suomessa ulkoalueilla tapahtuneiden pahoinpitelyjen ja ryöstöjen määriä ja niiden muutoksia. Yllättäen ulkoalueväkivalta lisääntyi vuoden aikana vain yhdellä alueella. 

Poliisin tilastoista selviää, että ulkoalueilla tapahtuneet ryöstöt ja pahoinpitelyt ovat vähentyneet vuoden 2015 lokakuun loppuun mennessä lähes kuusi prosenttia verratuna tammi-lokakuuhun 2014.

Kaakkois-Suomessa eniten lisäystä

Ryöstö tarkoittaa väkivaltaa tehden tai sillä uhaten tehtyä varkautta tai omaisuuden haltuunotottoa.

Poliisin tilastoista selviää, että vain yhdellä alueella ulkoalueväkivalta on lisääntynyt – Kaakkois-Suomessa ulkoalueilla tapahtuneet ryöstöjen ja pahoinpitelyjen rikosilmoitukset lisääntyivät yli 22 prosenttia. Tämä tarkoittaa määrällisesti 78 tapausta enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Ulkoalueilla tapahtuneet ryöstöt ja pahoinpitelyt ovat vähentyneet eniten Ahvenanmaalla. Seuraavaksi eniten ulkoalueväkivalta on vähentynyt Länsi-Uusimaalla, jossa ilmoituksia kirjattiin 16 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Eniten ulkoalueväkivaltaa Helsingissä

Eniten ulkoalueväkivaltaa kirjataan vuosittain Helsingissä.

Vuoden 2014 lokakuun loppuun mennessä poliisin tietoon tuli Helsingissä muulla yleisellä paikalla tapahtuneita pahoinpitelyjä noin 2200 kappaletta. Tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä ilmoituksia oli tullut noin 100 kappaletta vähemmän.

Myös ryöstöjen määrä Helsingissä on vähentynyt noin sadalla.

Rikoskomisario Sami Anttila Helsingin poliisista kertoo, että ryöstöt ja pahoinpitelyt ulkoalueilla ovat kuitenkin sisätiloissa tapahtuvia harvinaisempia.

Yksityisissä asunnoissa tapahtuneista väkivallanteoista tehdyt rikosilmoitusmäärät ovat kasvaneet noin 140 kappaletta viime vuodesta Helsingissä.

Pahoinpitelyihin liittyy usein humala

Anttila veikkaa, että suurin osa ulkoalueilla tapahtuneista pahoinpitelytapauksista liittyy humalatilaan.

– Mututuntumalta heitän, että suurin osa on semmoisia tappeluita, jotka tulevat taksi-, ravintola- tai snägärijonosta.

Ulkona liikkuessa väkivallanpelkoon ei siis Anttilan mukaan ole syytä.

– Toki yksittäistapauksia aina on, ja niitä on vaikea ennakoida.

Helsingin ulkoalueilla tehtyjen ryöstöjen ja pahoinpitelyjen määrien lasku saattaa selittyä sillä, että monissa rikostyypeissä tekijäjoukko on pieni, Anttila kertoo.

– Käytännössä aika pieni porukka tekee paljon rikoksia. Kun poliisi saa sellaisesta porukasta merkittäviä tekijöitä kiinni ja tuomiolle, silloin sekin näkyy tuollaisissa tilastoissa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme