Mainos
Mainos

Utsjoen koulupuukottajan karmiva tausta: Rikoksia rikosten perään

Utsjoen saamelaislukiossa sattuneesta puukotuksesta epäilty mies on elämänsä aikana ollut lukuisia kertoja tekemisissä poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa.

31-vuotias mies vangittiin tänään Lapin käräjäoikeudessa todennäköisin syin taposta epäiltynä. Poliisi epäilee miehen puukottaneen 16-vuotiaan lukiolaispojan kuoliaaksi.

Miehellä on rikoshistoriaa jo teinivuosilta. Vuonna 1998 hänet tuomittiin Raahen käräjäoikeudessa 40 päivän vankeuteen kaikkiaan 15:stä nuorena henkilönä tehdystä rikoksesta. Tekoaikaan hän oli itse 15-vuotias.

Juttu perustuu Suomen hovioikeuksista saatuihin tietoihin puukotuksesta epäillyn rikostaustasta.

Raahessa tapahtuneista rikoksista kymmenen oli varkauden yritystä, neljä varkautta ja yksi huumausainerikos. Suurimmassa osassa tapauksista nuorukainen oli murtautunut henkilöautoihin varastaakseen niistä irtotavaraa.

Samana kesänä nuorukainen varasti käyttöönsä henkilöauton Muhoksella. Auto vaurioitui ajon aikana ja hänet tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa vankeuteen 30 päiväksi.

Väkivalta astuu mukaan

2000-luvun puolella miehen rikokset ovat muuttuneet väkivaltaisemmiksi. Vuonna 2009 mies sytytti Tampereella asuinhuoneiston palamaan.

Asunnossa oli palon syttymisen aikaan mies nukkumassa, mutta palokunnan onnistui pelastaa hänet. Uhrin asunto tuhoutui palossa täysin. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan oli myös vaarana, että palo olisi voinut levitä laajemmalle 4-kerroksiseen taloon.

Tuhotyön lisäksi käräjäoikeus antoi miehelle tuomion muun muassa pahoinpitelystä. Mies oli kuristanut ja potkinut toista miestä. Lisäksi tuomiosta selviää, että miehen hallusta löytyi jo tuolloin muun muassa puukko ja lajitelma huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä.

Tampereella tapahtunutta vyyhtiä käsiteltiin myöhemmin Turun hovioikeudessa, joka määräsi miehelle teoistaan 2 vuoden ja 6 kuukauden rangaistuksen.

Vuonna 2010 mies syyllistyi Turussa muun muassa pahoinpitelyyn, laittomaan uhkaukseen ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamiseen.

Mies sai tästä vyyhdistä kolmen kuukauden tuomion Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Vakavimmassa rikoksessa, eli pahoinpitelyssä, mies löi toista kevytmetallisella kyynärsauvalla päähän.

Vuonna 2012 mies syyllistyi jälleen Tampereella pahoinpitelyyn, josta hänet tuomittiin neljän kuukauden vankeuteen. Tuolloin mies löi ja potki miespuolista uhriaan.

Myös viime vuonna miehelle kirjattiin Tampereella pahoinpitely, vahingonteko ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito.

Mies oli lyönyt toista paistinpannulla ja nyrkillä päähän. Lisäksi hän oli pitänyt hallussaan kahta veistä julkisella paikalla. Tästä mies sai Pirkanmaan käräjäoikeudessa 60 päivää vankeutta.

Tuorein tuomio on tämän vuoden keväältä. Hänet tuomittiin tuolloin muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme