Mainos
Mainos

Utsjoen tragedia: Oppilaiden vanhemmat vaativat epäillyn erottamista koulusta

Utsjoki käy kohti kaamosta harmaassa. Niukan lumipeitteen valkoisuudessa korostuvat luonnon tummat sävyt. Nyt nuo tummat sävyt heijastuvat myös ihmisistä. Pieni yhteisö suree ja ihmettelee.  

Päällimmäinen ihmettelyn aihe tuntuu olevan, miten järjetön puukotus pienen ja syrjäisen kylän koulussa on edes mahdollista?  

-Miksi muualta tullut 30-vuotias aikuisopiskelija on ylipäätään hakeutunut tänne? Tietääkseni hänellä ei ole mitään siteitä Utsjoelle, kummastelee Katariina Roiha.  

Roiha puhuu miehestä, jonka poliisi pidätti epäiltynä perjantain koulupuukotuksesta saamelaislukiossa. Puukotuksessa kuoli nuori lukiolaismies, jota kaikki luonnehtivat kiltiksi, miellyttäväksi ja taiteellisesti erittäin lahjakkaaksi.  

Veriteko lukion välitunnilla 

-Utsjoella puukotettiin oppilaitoksessa 16-vuotiasta oppilasta välitunnilla perjantain aamupäivällä. Puukotettu saamelainen nuorukainen kuoli pian vammoihinsa.  
-Teosta epäilty on noin 30-vuotias aikuisopiskelija, joka otettiin pikaisesti kiinni. Häntä esitetään vangittavaksi maanantaina.  
-Puukottajaksi epäilty uhkasi STT:n tietojen mukaan veriteon jälkeen myös lukion opettajaa, joka pakeni paikalta.  
-Oppilaitoksessa toimivat sekä normaali lukio että aikuislukio.  
-Uhri ja epäilty tunsivat toisensa. He olivat asuneet samassa lukion asuntolassa, mutta puukotuksesta epäilty oli häädetty asuntolasta äskettäin häiriöiden takia. Oppilaiden vanhemmat olivat myös vaatineet hänen erottamistaan koulusta.  
-Poliisi ei ole vielä halunnut kommentoida verityön mahdollista motiivia.

(stt) 
  

-Tämä on ollut turvallisuuden suhteen täydellinen lintukoto, jossa lapset eivät ole edes oppineet pelkäämään. Nyt lintukotoon on tullut vähintäänkin särö. Pelkoa en kuitenkaan halua päästää vallalle, vaikka kaikkeen pitää näköjään täälläkin varautua, sanoo 14 vuotta Utsjoella asunut Roiha.

Tiukempi seula

Roihan mielestä aikuisopiskelijan taustojen selvittäminen on pettänyt.  
Koulukeskuksen yhteydessä olevassa uimahallissa työskentelevä liikunnanohjaaja kertoo, että koulun asuntolassa asuvat nuoret alkoivat pelätä sen jälkeen kun aikuisopiskelija aloitti syksyllä. Poliisit kävivät muutamaan otteeseen selvittelemässä häiriöitä.  

Mies häädettiin asuntolasta, ja oppilaiden vanhemmat alkoivat vaatia hänen erottamistaan koulusta. Vaatimuksiin ei reagoitu ajoissa.  

Kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio arvioi, että uusia turvajärjestelyjä joudutaan jossain vaiheessa harkitsemaan.  

-Ensin on kuitenkin huolehdittava ihmisten selviämisestä. Koulu jatkuu maanantaina. Nyt pitää miettiä, miten asiaa koulussa käsitellään. Kriisiapua on tarjolla kaikille sitä tarvitseville.  
-Todella syvältä tämä ottaa kunnassa, jossa kaikki tuntevat toisensa tavalla tai toisella, Tieva-Niittyvuopio sanoo.

Hirvittävä järkytys

Utsjoella vastaantulijat puhuvat heti alkuun hirvittävästä järkytyksestä. Helsingissä syntyneen Roihan mukaan tuntuu jopa hieman oudolta kokea, kun kokonainen yhteisö näyttää surevan yhdessä.  

-Iso järkytys, joka ei hetkeen unohdu. Mutta ei kai näille ole oikein mitään tehtävissä, epäilee Nuorgamin K-marketissa työskentelevä Juha. Puukotus iski kovin juuri Nuorgamin pikkukylään, josta uhri oli kotoisin.  

Sanalla järkyttävä aloittaa myös Tommi Rantala, joka on käymässä Nuorgamissa. Hän on asunut pitkään reilun sadan kilometrin päässä Norjan Båtsfjordissa.  

-Tieto koulupuukotuksesta levisi todella nopeasti myös Norjan puolelle, ja ainakin Finnmarkin alueella se on ollut laajasti esillä.  

-Nuorgamissa asia on kaikkien huulilla. Ei tätä kukaan vielä pysty mielessään kunnolla käsittelemään. Vaikea kenenkään on ymmärtää, Rantala sanoo.  

Utsjokelaiset jakavat suruaan yhteisissä muisto- ja rukoushetkissä.  

Lauantaina iltapäivän jo hieman pimetessä surijat suuntasivat Utsjoen kirkkoon rukoilemaan ja laulamaan virsiä. Ainoan kirkkaamman värin harmauteen antoivat monien yllään kantamat saamelaispuvut.  
  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme