Mainos
Mainos

Uusi huumesienibuumi riivaa poliisia - kuolemanvakavia harhoja

Poliisi kamppailee huumesienibuumin kanssa Keski-Pohjanmaalla.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisi on saanut viikon aikana kuusi ilmoitusta vaarallisen huumesienen suippumadonlakin keruusta ja käytöstä. Poliisi on myös toimittanut hoitoon nuoria, jotka ovat nauttineet sieniä ja saaneet vakavia aistiharhoja.

– Löysimme tytön, joka oli syönyt sieniä ja oli aivan sekaisin, vakavien harjojen vallassa nurkkaan käpertyneenä, kertoo rikosylikonstaapeli Esko Yli-Hallila.

Suippumadonlakin kerääjät liikkuvat avoimesti kaupungin viheriöillä: puistoalueilla, jalkapallokentillä ja golfkentillä, joiden varsilla pientä huumesientä kerätään.

– Eilen otimme kaksi miestä kiinni, heillä oli toistasataa sientä hallussa.

Poliisi on saanut apua myös pahoja oireita saaneilta käyttäjiltä.

– Eräs käyttäjä lähetti tekstiviestin, joka kertoi, että sieniä voi helposti kerätä satoja päivässä, jopa tuhat sientä. Kun neljän käyttö on jo huumausainerikos ja aiheuttaa vakavia harhoja, voidaan päätellä että liikkeellä on suuria määriä, kertoo Yli-Hallila.

Aistiharhat jopa kuolemanvakavia

Suippumadonlakit sisältävät hermomyrkkyä, joka aiheuttaa erilaisia aistiharhoja. Aistiharhat voivat olla niin vakavia, että ne johtavat kuolemaan. Suomessakin on tapahtunut liikenneonnettomuuksia ja putoamisia, jotka ovat johtuneet aistiharhoista.

– Jos tällainen ihminen lähtee liikenteeseen tai ryntää kadulle, seuraukset ovat vakavia. On tapahtunut myös parvekkeelta hyppäämisiä, kun aistiharhat saavat ihmisen täysin sekaisin, tietää rikosylikonstaapeli Esko Yli-Hallila.

Rikosoikeudessa huumesienten käyttö onkin yllättävän iso rikos. Neljän sienen hallussapito vastaa kolmen gramman amfetamiini-rikosta. Huumesienten käytöstä harvoin selviää sakoilla.

– Ne menevät käräjille, koska kyseessä on erityisen vakava huume, muistuttaa Yli-Hallila.

Lähinnä LSD:n vaikutus

Poliisi kiertelee lähiviikot viheriöitä ja ratsaa tunnettujen käyttäjien asuntoja, jotta sienestä päästäisiin mahdollisimman pian. Kyseessä on buumi, joka nousee aika ajoin esiin.

– Välillä tulee liimat, butaanikaasut, nyt taas huumesienet. Jututimme perinteistä kannabiksen käyttäjää joka kertoi, että sienet syöjät ovat aivan eri porukkaa. Kannabiksen käyttäjät eivät välitä LSD:n kaltaisista vaikutuksista, kertoo ylikonstaapeli.

Sienikausi on vasta alkanut, joten poliisilla riittää työsarkaa. Sieniä saattaa nousta vielä helposti kuukauden ajan ja runsaastikin.

– Ongelma on sekin, että sientä voidaan käyttää teen muodossa, pilkkoa pitsaan, syödä keittona tai kuivattaa talven varalle. Olemme todella huolissamme tästä ilmiöstä, sanoo Yli-Hallila.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme