Mainos
Mainos

Uusnatsioikeudenkäynti jatkuu – asianajaja: "Hitleriä ei ihannoida varauksetta"

Uusnatsioikeudenkäynti jatkuu tänään Tampereella. Järjestö pyrkii kumoamaan todisteillaan Poliisihallituksen väitteet siitä, että rasismi tai rotuviha olisi olennainen osa kansallissosialistiseksi tunnustautuvan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa.

Todisteena järjestö näytti oikeudenkäynnissä järjestön omia tekstejä, joissa se kertoo muun muassa, että eri etnistä alkuperää olevat massat tulisi siirtää humaanisti sinne, mistä he ovat kotoisin.

Poliisihallitus katsoo uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan olevan olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista ja pyrkii lakkauttamaan sen.

Poliisin mukaan järjestö myös kannustaa jäseniään väkivaltaan ja palkitsee siitä. Järjestö kiistää tämän ja vetoaa muun muassa sanan- ja yhdistymisvapauteen.

Järjestön edustajana toimiva asianajaja Tommi Koivistoinen näytti todisteena järjestön ryhmänjohtajan ohjetta.

–  Järjestönä rikomme lakia ainoastaan itsepuolustuksen osalta. Sotilaallista toimintaa ei saa esiintyä, ohjeessa lukee.

Poliisihallituksen edustajan, asianajajan Markku Fredmanin mukaan tällaiset asiakirjat lienee tehty tämäntyyppisiä oikeudenkäyntejä varten.

Hitlerin toiminta on järjestön mukaan ihailtavaa

Koivistoinen käytti todisteena järjestön nettisivuilla julkaistua tekstiä, jossa kerrotaan, että "meidän, jotka tunnustamme Hitlerin yhdeksi suurista uudistajista, ei pidä tehdä hänestä mitään kulttihahmoa."

–  Todisteen tarkoitus on näyttää, että Hitleriä ei ihannoida varauksetta, Koivistoinen vahvisti oikeuden puheenjohtajalle.

Järjestön julkaiseman tekstin mukaan Adolf Hitlerkin oli vain ihminen hyvine ja huonoine puolineen. Hän ei järjestön mukaan ollut puolijumala, ja juuri siksi hänen toimintansa on järjestön mukaan ihailtavaa.

Nettikaupan myyntitulot kymmenisen tuhatta euroa vuodessa

Vastarintaliikettä ei ole rekisteröity yhdistysrekisteriin. Siihen linkittyy kuitenkin rekisteröity yhdistys Pohjoinen perinne ry, jota Poliisihallitus pitää vastarintaliikkeen alayhdistyksenä.

Poliisin mukaan sen tehtävä on varojen kerääminen ja kirjoitusten julkaiseminen muun muassa nettisivuilla vastarintaliikkeen toiminnan tueksi.

Järjestö kiistää varojen keräämistarkoituksen, vaikka vastarintaliikkeen sivuilla mainostetaan yhdistyksen pyörittämää nettikauppaa ja kaupassa myydään järjestön tuotteita.


Koivistoinen pyrki osoittamaan tämän yhdistyksen itsenäisellä tilinpäätöksellä, joka hänen mukaansa osoittaa, että varoja on käytetty yhdistyksen omaan toimintaan.

Hänen mukaansa myyntituloja yhdistyksen nettikaupassa myytävistä PVL:n tuotteista ei myöskään tilitettäisi vastarintaliikkeelle.

Poliisihallitus on tästä eri mieltä. Tilinpäätöksestä jäi myöskin epäselväksi se, mitä yhdistyksen toiminnan kulut tarkalleen ovat.

Myyntiä yhdistyksellä oli vuosina 2014–2015 vajaasta 8  000 eurosta reiluun kymmeneen tuhanteen euroon. Tukituotot olivat samaa suuruusluokkaa. Vuodesta riippuen yhdistys jäi miinukselle tai teki vain vähän voittoa.

Asianajaja Koivistoisen mukaan tukituotoissa ei ole kyse PVL:n tukimaksuista.

Iltapäivällä oikeudessa kuullaan PVL:n Ruotsin-järjestön johtohahmo Pär Öbergiä järjestön todistajana.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme