Mainos
Mainos

Uutisextra: Ylilääkäri haluaa lisää mielentilatutkimuksia – "140 vankia saa vuosittain psykoosidiagnoosin"

Suomen vankiloissa istuu aivan liian paljon vankeja, jotka ovat mielisairaita, katsoo vankipsykiatrian ylilääkäri Alo Jüriloo MTV:n Uutisextrassa. Vankilan sijaan heidän pitäisi monesti olla psykiatrisessa hoitolaitoksessa.

Kyse on valmistumassa olevasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin vankien terveystietoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

– Alustavat tiedot viittaisivat siihen, että viimeisen kymmenen vuoden aikana meillä on yhä enemmän skitsofreenisia vankeja. Meillä on noin 140 vankia, jotka vuosittain saavat psykoosidiagnoosin. Se on aivan liian paljon, hän sanoo MTV:n lauantai-illan Uutisextrassa.

Kyseisiä vankeja ei ole passitettu mielentilatutkimuksiin, vaan heidät on tuomittu suoraan vankilaan. Joukossa on erityisesti väkivaltarikollisia mutta myös esimerkiksi huumerikoksia tehneitä vankeja.

Mielentilatutkimusten määrä romahtanut

Jüriloo katsookin, että tuomioistuinten tulisi teettää huomattavasti nykyistä enemmän mielentilatutkimuksia. Tutkimusten määrä on laskenut kolmannekseen 90-luvun tasosta. Nykyisin niitä tehdään noin sadalle vangille vuodessa.

Tilanne kostautuu vankiloissa, joissa yritetään pärjätä vakavasti sairaiden vankien kanssa muun muassa sijoittamalla heitä omille osastoilleen tiettyihin vankiloihin.

Tilanne on huono paitsi vankiloiden myös vankien itsensä kannalta. Sopeutuminen vankiyhteisöön on mielisairauden vuoksi vaikeaa. Lisäksi vankiloissa on havaittavissa psyykelääkkeiden käytön vastainen kulttuuri.

–Onneksi Suomessa on olemassa mekanismi, että jos ihminen on niin sairas, hänellä on vaikea skitsofrenia, vankeustuomio voidaan keskeyttää.

Muutamia vankeja joudutaankin siirtämään vuosittain pakkohoitoon.

Vangit omillaan vapautumisen jälkeen

Jüriloon mukaan tuomiolauselmiin tulisi sisällyttää myös hoitovelvoitteita suljetusta laitoksesta vapautumisen jälkeen.

Nykyisin hoitovelvoitetta ei ole, jolloin lääkärit joutuvat jännittämään, mitä tapahtuu, kun vapaus koittaa vankilassa hoitoa saaneelle vangille.

– Ihmiset jännittävät vapautumista ja me mietimme, miten tässä asiat tulevat sujumaan.

Pelko myös usein konkretisoituu. Noin 60 prosenttia vapautuvista vangeista tekee Jüriloon mukaan uuden rikoksen.

Uutisextra MTV3-kanavalla lauantaina klo 19.10.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme