Mainos
Mainos

Vaarallista kristallihuumetta on tullut Suomessa vastaan muutama isompi erä

Niin sanottua kristallia eli kristallimaista metamfetamiinia on tähän mennessä tavattu Suomessa muutama isompi erä. Yhdestä laajasta vyyhdestä annettiin tuomio perjantaina.

Kristallia pidetään yleisesti vaarallisena, eikä sille haluta tukevampaa jalansijaa.

– Totta kai uuden aineen markkinoille tulo aiheuttaa huolta. Jos ajattelee kokemuksia Jenkeistä ja Kanadasta, kyllä tämä on sellainen aine, että tätä nyt tänne viimeiseksi toivoisi, sanoo rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisista.

Rainiala oli tutkinnanjohtajana pääkaupunkiseudun vyyhdessä.

Kristallia käytetään tyypillisesti polttamalla. Käyttöannokset ovat pieniä, ja ainetta pidetään koukuttavana. Kaikki kristalli ei koostumukseltaan ole samanlaista.

Keskusrikospoliisin rikosteknisestä laboratoriosta kerrotaan, että muutamat isommat erät kristallimaista metamfetamiinia ovat olleet pääkaupunkiseudulta. Lisäksi on ollut pieniä yksittäisiä näytteitä myös muualta, lähinnä viime vuodelta.

– Mutta ei mitenkään merkittävässä määrin. Lisääntynyt se toki on, sanoo rikoskemisti Janne Rintatalo.

Ainetta matkasi Ruotsista 

Helsingin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion kristallin maahantuonti- ja välitysjutussa, jossa syytettyjä oli noin 30. Kolmen osalta oikeus hylkäsi syytteet. Muut tuomittiin erimittaisiin ehdottomiin tai ehdollisiin vankeusrangaistuksiin etupäässä huumerikoksista. Pisin tuomio oli reilut neljä vuotta vankeutta.

Kristallia meikkilaukussa ja melonissa

– Helsingin käräjäoikeuden perjantaina antamassa kristallihuumetuomiossa syytettyjä oli noin 30. Kolmen syytteet hylättiin kokonaan. Vyyhdessä oli kyse myös amfetamiinista ja ekstaasista.  
– Pisimmän tuomion eli neljä vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta sai Nanthawan Liven, 49, muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Häneltä esimerkiksi takavarikoitiin kristallia meikkilaukusta pian Helsinkiin saapumisen jälkeen.  
– Suphaporn Schrade, 29, tuomittiin kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.  
– Watsana Krainat, 37, sai 3,5 vuotta vankeutta huumausainerikoksesta ja törkeästä huumausainerikoksesta.  
– Surinya Jitthaisong, 47, tuomittiin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen muun muassa kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta.  
– Stefan Schrade, 30, sai kaksi vuotta ja kolme kuukautta vankeutta muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta ja useista huumausainerikoksista. Samanmittaisen tuomion muun muassa törkeistä huumausainerikoksista sai Thi Tuyet Tran, 53.  
– Samaan vyyhteen liittyen tuomittiin aiemmin tässä kuussa yhdelle 3,5 vuotta vankeutta törkeästä huumausainerikoksesta. Tämäkään tuomio ei ole lainvoimainen.  
– Käräjäoikeuden mukaan Van Hoan Le, 37, toi erään toisen kanssa Tukholmasta Turun kautta Helsinkiin vesimelonin sisään kätkettynä erän kristallia. Vähintään puolta kiloa kristallia oli myös levitetty tai ainakin yritetty levittää.  


Dekstro-metamfetamiinia tuotiin vyyhdessä Suomeen yleensä Ruotsista laivalla. Esimerkiksi eräs tuomituista oli säilyttänyt erää kristallia thaihierontaliikkeessä. Kaksi tuomituista majoitti asunnolleen kuriirin.

Oikeuden mukaan dekstro-metamfetamiini on amfetamiinia vaarallisempaa. Ainetta käytetään tyypillisesti polttamalla.

– Asiantuntijoiden antamien selvitysten nojalla on pääteltävissä, että kiteistä d-metamfetamiinia eli kristallia on pidettävä vaarallisempana huumausaineena kuin amfetamiinia, tuomiossa sanotaan.

Oikeus katsoi, että kristallista on tuomittava lähtökohtaisesti huomattavasti ankarampi rangaistus kuin samasta määrästä amfetamiinia. Syytteet koskivat pääosin vuosia 2015-16.

Esimerkiksi viime syksynä Vantaalla takavarikoitiin kristallia asunnosta jopa vajaa kilo, mutta se oli eri laatuista kuin nyt käräjillä olleessa vyyhdessä.

Vyyhteen liittyen langetettiin aiemmin maaliskuussa yhdelle 3,5 vuoden vankeustuomio törkeästä huumerikoksesta. Oikeuden mukaan tuomittu toi erään toisen kanssa Tukholmasta Suomeen vesimelonin sisään kätkettynä erän kristallia. Vähintään puolta kiloa kristallia oli myös levitetty tai ainakin yritetty levittää. Oikeus rinnasti ratkaisussaan dekstro-metamfetamiinin pikemmin kokaiiniin kuin amfetamiiniin. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme