Vaimonsa tuleen perheen kotona sytyttäneelle miehelle pitkä tuomio – lapsi auttoi palavaa äitiään

Itä-Suomen hovioikeus alensi tämän kuun alussa tuomiota tapauksessa, jossa vuonna 1965 syntynyt perheenisä yritti murhata puolisonsa sytyttämällä tämän tuleen asunnossa Kouvolassa.

Rikos tapahtui marraskuun lopussa vuonna 2015.

(Mika Olavi) Toimela on sytyttänyt omakotitalossa yhden asianomistajista tuleen. Yksi talossa olleista muista asianomistajista on pelastanut henkirikoksen kohteena olleen asianomistajan. Teon aikaan talossa on ollut Toimelan lisäksi yhteensä viisi henkilöä, tuomion julkisessa selosteessa kerrotaan.

Talossa olleista eri-ikäisistä lapsista vanhin auttoi äitiä pelastautumaan. Perheen äiti joutui pitkäaikaiseen ja jatkuvaan sairaalahoitoon saatuaan vakavia palovammoja.

Mies oli vaatinut murhan yritystä koskevaa kohtaa kumottavaksi, väittäen, ettei hänen tarkoituksensa ollut tappaa uhria. Hovioikeus kuitenkin pysyi käräjäoikeuden tuomiossa, katsoen käräjäoikeuden tapaan teon olleen raaka ja julma. Sen sijaan se ei katsonut tekoa käräjäoikeuden tapaan vakaasti harkituksi. 

Lisäksi se katsoi tuhotyön osalta kyseessä olleen vain perusmuotoinen tuhotyö törkeän teon sijaan. Mies oli välittömästi teon jälkeen ryhtynyt sammutustöihin, ja tuli saatiin sammumaan.

Kymenlaakson käräjäoikeus oli tuominnut Toimelan 12 vuoden tuomioon murhan yrityksestä ja törkeän tuhotyön yrityksestä. Hovioikeus lyhensi tuomiota tuhotyön rikosnimikkeen kevenemisen johdosta. Mies tuomittiin rikoksista 11 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lisäksi Toimela tuomittiin maksamaan asianomistajille yhteensä noin 160 000 euroa vahingonkorvauksia.

Oikeudenkäyntiasiakirjat, uhrien nimet ja tuomio tuomiolauselmaa ja lainkohtia lukuun ottamatta määrättiin salaisiksi 60 vuodeksi. 

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot