Mainos
Mainos

Väkivalta arkipäivää vankiloissa – jopa 100 pahoinpitelyä vuodessa

Suomen vankiloissa pahoinpidellään vuosittain noin 100 vankia.

Tilastojen mukaan tapauksia on vuodesta toiseen suurin piirtein saman verran. Määrä heittelee suuntaan tai toiseen noin kymmenen pahoinpitelyn verran.

Todellisuudessa väkivaltaa esiintyy enemmän. Rikosseuraamuslaitoksen tarkastaja Jukka Siltaloppi kertoo, että vangit jättävät usein kertomatta pahoinpitelyistä ja pistävät saamansa ruhjeet esimerkiksi kaatumisen piikkiin.

– Terveydenhuoltopuoli tekee toki oman arvionsa vammoista, ja jos ne eivät vastaa kertomusta, tapaus kirjataan pahoinpitelynä. Luvut ovat silti hiukan alakanttiin, Siltaloppi sanoo.

Siltalopin mukaan pahoinpitelyistä aiheutuvat vammat vaihtelevat pienistä kolhuista erittäin vakaviin.

Tapot ovat kuitenkin harvinaisia. Siltaloppi ei muista viime vuosilta yhtään tapausta, jossa vanki olisi kuollut vakavan pahoinpitelyn takia.

– Yksi pahimmista jutuista oli tässä alkuvuodesta se, kun vanki löi toista vankia teräaseella 11 kertaa yläruumiiseen. Siinä oli kyllä hengenlähtö lähellä.

Pahoinpitelyjen tekijät saadaan selville vain osassa tapauksista.

Jos päällekarkaus tapahtuu käytävällä, vartijat voivat selvittää tekijän valvontakameroiden tallenteista.

Kameravalvonnassa on Siltalopin mukaan kuitenkin kuolleita kulmia. Tämän lisäksi yhdenkään vangin sellissä ei yksityisyyden suojan takia ole kameraa.

– On mahdotonta, että valvonta olisi ikinä täysin kattavaa, Siltaloppi toteaa.

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot