Mainos

Valelääkäri Esa Laihon juttua puitu oikeudessa jo kuukausia – kuuntele syytetyn oma kertomus taidoistaan

Esa Laihon valelääkärijuttua on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa jo joulukuun puolivälistä asti. MTV Uutiset kokosi yhteen, millaisesta jutusta olikaan kysymys.

Laiho toimi lääkärinä vuosina 2003-2011. Hän työskenteli usealla paikkakunnalla, ainakin Helsingissä, Kouvolassa ja Lahdessa. Pääosin hän työskenteli vanhusten parissa geriatrian osastoilla. 

14 000 potilasta

Vuonna 2011 selvisi, että Laiho oli hakeutunut töihin väärennetyllä venäläisellä tutkintotodistuksella. Lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan Laiholla oli kymmenen vuoden aikana kertynyt yhteensä noin 14 000 potilasta.

Valviran lääkintäneuvoksen mukaan suurelta katastrofilta vältyttiin keskeisesti sen ansiosta, että vanhusten hoitoon osallistui samaan aikaan oikeita lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa. Laiho oli hoitanut hyvin harvoja potilaita yksin. 

"Ei olisi päässyt lääketieteelliseen"

Laihoa avustavan oikeustieteen tohtorin Kari Uotin mukaan Laiho on läpäissyt Yhdysvalloissa vaativat teoreettiset ja kliiniset testit, vaikka viralliset lääkärin paperit puuttuvatkin. Laiho on kertonut opiskelleensa Yhdysvalloissa lääketiedettä Ross University of Medicinessä noin 16-17 kuukauden ajan.

Omaisten asianajajana toimiva Markku Fredman on oikeudessa huomauttanut, ettei Laiho olisi Suomessa päässyt opiskelemaan lääketiedettä.

– Hänen lukiotodistuksensa oli niin huono, että sillä ei olisi päässyt lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteen opetuksessa lähdetään siitä, että opiskelijalla on lukiosta hyvät perustiedot esimerkiksi kemiasta, sanoi Fredman.

Syyttäjä: Laiho on puoskari

Syyttäjä luonnehtii Laihoa puoskariksi, jolla oli ainoastaan pinnallista osaamista, mutta ei lääkäriltä vaadittavaa ammattitaitoa. Syyttäjän mukaan Laiho on saanut valelääkärinä toimiessaan yli miljoonan euron ansiot.

Syyttäjä vaatii Laiholle yhteensä 15 vuoden vankeusrangaistusta kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Syytteet henkirikoksista liittyvät vuonna 1919 syntyneen naisen kuolemaan Lahdessa vuonna 2006 sekä vuonna 1923 syntyneen miehen kuolemaan Helsingissä vuonna 2011.

Pahoinpitelysyytteissä on kyse muun muassa siitä, onko Laiho määrännyt potilailleen näiden tilaa huonontaneen lääkityksen.

Lisäksi Laihoa syytetään törkeistä petoksista, törkeästä väärennyksestä sekä luvattomasta terveydenhuollon ammatin harjoittamisesta. Laihon entiset ja menehtyneet potilaat vaativat Laiholta yhteensä lähes 27 000 euron korvauksia.  

Laiho kiistää syytteet

Laiho kiistää kaikki syytteet. Hän on oikeudessa muun muassa kertonut saaneensa erinomaiset suositukset kahdesta helsinkiläissairaalasta, joissa hän oli työskennellyt.

– Virallisessa ylilääkärin paperissa kaikki oli kiitettäviä. Mukavinta oli se, että siinä luki, että minulle on voitu vastuuttaa myös erikoislääkärin sijaisuuksia, Laiho sanoo. 

Valelääkärioikeudenkäynnistä odotetaan ratkaisua kesän aikana.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot