Mainos

Valelääkäri Laiholle 4,5 vuotta vankeutta – tapposyytteet nurin

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lääkärinä esiintyneen Esa Laihon 4,5 vuoden vankeuteen. Oikeus hylkäsi tapposyytteet.

53-vuotiasta Laihoa syytettiin muun muassa kahdesta taposta, neljästä törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä väärennyksestä ja törkeistä petoksista. Syyttäjät vaativat hänelle lähes 15 vuoden tuomiota.

Oikeus tuomitsi Laihon muun muassa törkeästä väärennyksestä, törkeistä petoksista, luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta ja niihin liittyvistä rikoksista sekä kahdesta pahoinpitelystä.

Oikeus totesi, että Laiho on petosrikoksillaan aiheuttanut asianomistajille yhteensä noin miljoonan euron taloudelliset vahingot. Nämä Laihon on korvattava.

Korvausten saajina ovat muiden muassa Helsingin, Lahden ja Kouvolan kaupungit, Attendo Terveyspalvelut sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. 

- Laihon tekojen vaikuttimena on ollut taloudellinen hyöty ja lääkärin asema, käräjäoikeus lausui.

Ei tutkintoa

Oikeuden mukaan Laiho ei ollut suorittanut lääkärin tehtävässä vaadittavaa lääkärin lääketieteellistä perustutkintoa Suomessa eikä ulkomailla, joten hän ei voinut toimia lailla säännellyssä lääkärin tehtävässä. 

Laiho oli katsonut, että hänellä on ollut tosiasiallinen osaaminen lääkärinä toimimiseen hänen Yhdysvalloissa suorittamiensa opintojen sekä harjoittelujen perusteella.

Laiho myönsi kuitenkin, että hänen lääkäriksi laillistamishakemuksensa liitteenä Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle, nykyiselle Valvoralle, vuonna 2003 esittämä Pietarin lääketieteellisen yliopiston todistus oli väärennetty.

Tapposyytteet nurin

Laihoa syytettiin kuudesta henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta. Syyttäjä vaati rangaistusta kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. 

Oikeus totesi kuitenkin 149 sivuisessa päätöksessään, että asiassa ei ollut näyttöä siitä että Laihon menettely olisi aiheuttanut potilaille kuoleman, vakavan sairauden tai hengenvaarallisen tilan.

Kahdessa tapauksessa Laiho oli toiminnallaan syyllistynyt pahoinpitelyyn.

Yhdestä tapposyytteestä syntyi äänestys. Yksi käräjätuomareista olisi tuominnut Laihon taposta, kaksi ei.

Laihoa ei määrätty vangittavaksi välittömästi, mutta hänelle asetettiin matkustuskielto. Hänet asetettiin myös neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Tapauksen tutkinta alkoi alunperin Ilta-Sanomien paljastuksesta marraskuussa 2011.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot