Mainos
Mainos

Valelääkäri oikeudenkäynnissä: Ei kadu tekojaan, mutta häpeää paljastumistaan

Valelääkäri Esa Laiho uskoo paljastuneensa katkeran ystävänsä ilmiannon takia. Hän ei tunnusta katuvansa toimintaansa, mutta häpeää paljastumistaan.

Valelääkäri-oikeudenkäynnissä kuultiin tänään muun muassa kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä syytettyä Esa Laihoa.

Laiho kertoi oikeudessa esimerkiksi opinnoistaan Pohjois-Amerikassa ja työskentelystään Suomessa.

Laiho sanoi myös elämänsä romahtaneen vuonna 2011, kun Ilta-Sanomat paljasti hänen tutkintotodistuksensa vääräksi.

MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen seurasi oikeudenkäynnin tapahtumia paikan päällä. Hänen mukaansa Laiho esiintyi oikeudessa hyvin rauhallisesti.

Laiho kertoi oikeudelle uskovansa, että hänet käräytti vanha ystävä.

– Laiho kertoi kirjoittaneensa vuonna 2011 eräälle alkoholisoituneelle tutulleen lääkereseptejä. Kun Laiho ei enää suostunut niitä kirjoittamaan, ystävä oli Laihon mukaan uhkaillut ja kiristänyt, että ongelmia tulee. Hän oli vihjannut paljastavansa Laihon taustan. Ja näin kävi. Laihon mukaan kyseinen ystävä oli ollut yhteydessä valvontaviranomaiseen Valviraan, ja se johti väärän tutkintotodistuksen paljastumiseen, Lehtinen selvittää.

Puolustuksen mukaan Laiho on pätevä lääkäri

Laiho ei sanonut oikeudenkäynnissä katuvansa toimintaansa, mutta tunnusti kuitenkin häpeävänsä tekojaan.

– Hän ei käyttänyt sanaa katumus, mutta kertoi pariinkin otteeseen häpeävänsä. Ensimmäisen kerran häntä oli hävettänyt silloin, kun yhdysvaltalaisviranomaiset alkoivat epäillä pietarilaista tutkintotodistusta. Toisen kerran hän kertoi hävenneensä siinä vaiheessa, kun asia paljastui Suomessa.

Laihon puolustus ja Laiho itse korostivat tänään sitä, että Laiho on pätevä lääkäri, vaikka hänellä ei lääkärin papereita olekaan.

– Puolustuksen mukaan Laiholla on ”tosiasiallinen kliininen ja teoreettinen osaaminen” lääkärin toimeen. Sitä perusteltiin ja todisteltiin erilaisilla suosituskirjeillä ja kirjallisilla todisteilla Yhdysvalloista. Myös se osoittaa puolustuksen mukaan pätevyyden, että hänen toiminnastaan ei tehty minkäänlaista reklamaatiota niiden 10 vuoden aikana, kun hän työskenteli lääkärinä Suomessa. Lisäksi puolustus painotti sitä, että Laiho oli pidetty ihminen työyhteisössään ja sai kiitettävää ja hyvää palautetta, Lehtinen kertoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme