Mainos
Mainos

Valepoliisit huijanneet vanhuksilta yli puoli miljoonaa euroa – tapaukset yleistyneet etenkin Pohjois-Suomessa

Valepoliiseina esiintyvät huijarit ovat onnistuneet huijaamaan suomalaisvanhuksilta tämän vuoden aikana jo yli puoli miljoonaa euroa. Viime aikoina tapauksia on ollut erityisesti Pohjois-Suomessa.

Poliisihallituksen tietoon on tullut tänä vuonna jo 650 valepoliisitapausta, joissa ikäihmisiltä on huijattu tai yritetty huijata rahaa. Vanhuksilta on viety yhteensä yli puoli miljoonaa euroa.

MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilän mukaan huijarit käyttävät hyväksi suomalaisten luottamusta poliisiin.

Huijaukset toistavat usein samaa kaavaa.

– Tyypillisesti väitetään, että on tapahtunut joku rikos tai on joku uhkatilanne, ja sitten nämä valepoliisit ilmoittavat, että nyt olisi hyvä antaa arvoesineet, rahat, pankkikortit tunnuslukuineen tai verkkopankkitunnukset tämän valepoliisin haltuun, Sipilä sanoo Seitsemän uutisisten haastattelussa.

Yksi syy ilmiön yleistymiseen saattaa Sipilän mukaan olla se, että huijaus on helpompi toteuttaa kuin esimerkiksi sarja kioskiryöstöjä. Myös tuomiot petostapauksissa ovat pienempiä.

Valepoliisi on kuitenkin helppo tunnistaa, jos pitää mielessä sen, että oikea poliisi ei missään tilanteessa pyydä luovuttamaan pankkitunnuksia.

– Yksi hyvä keino on myös se, että kysyy tämän soittajan nimen ja mistä poliisilaitoksesta hän on, ja soittaa vaihteen kautta takaisin.


Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot