Mainos
Mainos

Valtionsyyttäjä: Ensi viikolla päätös, alkaako poliisin salaisesta Facebook-ryhmästä rikostutkinta

Valtakunnansyyttäjänvirasto päättää todennäköisesti ensi viikolla, alkaako poliisien salaisesta Facebook-ryhmästä rikostutkinta vai ei.

– Vielä ei voi sanoa, kumpaan suuntaan ratkaisu kallistuu. Asia on esiselvitysvaiheessa eli tietoja hankitaan nyt eri puolilta, sanoo valtionsyyttäjä Jukka Rappe valtakunnansyyttäjänvirastosta.

Poliisihallitus vei asian valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi sen jälkeen, kun verkkolehti Long Play oli kertonut, että poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä viljellään rasismia.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan?

Jos esitutkinnan edellytykset täyttyvät ja virasto päättää aloittaa tutkinnan, mahdollinen rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

STT:n mukaan Helsingin poliisi oli varoittanut Poliisihallitusta ainakin kahdesti Facebook-ryhmästä, jossa on käyty rasistista keskustelua. Molemmilla kerroilla salainen ryhmä rinnastettiin samanlaiseksi riskiksi kuin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion poliisilaitokselle aiheuttamat ongelmat.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista sijaistava poliisijohtaja Tomi Vuori myönsi STT:lle, että huoli oli kantautunut hänen tietoonsa. Vuoren mukaan tietoja ei pidetty kuitenkaan Poliisihallituksessa tarpeeksi yksityiskohtaisina, jotta Facebook-ryhmän kirjoittelua olisi alettu selvittää.

STT:n mukaan Helsingin poliisi toi huolen ilmi jo vuosi sitten.

Long Play mukaan poliisien ”avoimen rasistinen kommentointi on ryhmässä yleistä”.

Poliisiylijohtaja on julkisuudessa tuominnut kirjoittelun, jos se pitää paikkansa.

– Uskon, ettei tässä ole iso joukko liikkeellä, mutta tähän on puututtava aktiivisesti, Kolehmainen totesi.

Kolehmainenkin on sanonut kuulleensa ”huhuluonteisia tietoja” Facebook-ryhmän olemassaolosta.

Long Playn mukaan Facebook-ryhmään kuuluu yli 2 800 jäsentä. Heidän joukossaan olisi rivikonstaapeleita, mutta esimerkiksi myös yhden poliisiyksikön johtaja sekä yhden poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme