Mainos
Mainos

Valvottiinko poliisin salaista rekisteriä kunnolla? Asian setviminen alkaa tänään

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään puida sitä, valvottiinko poliisin epäiltyjen rekisteriä eli epriä oikein. Salaiseen rekisteriin kerätään tietoja sellaisista ihmisistä, joiden poliisi epäilee syyllistyvän rikoksiin tai myötävaikuttavan niihin.

Valtakunnansyyttäjän näkemyksen mukaan epriin on kuitenkin päätynyt nimiä liian löyhin perustein ja rekisterin valvonnassa on ollut järjestelmällisiä virheitä. Tänään alkavassa oikeudenkäynnissä kolmea syytettyä epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta eli siitä, että he olisivat laiminlyöneet rekisterin valvonnan. 

Kaksi syytetyistä työskenteli epäiltyyn tekoaikaan päällystötehtävissä keskusrikospoliisissa, yksi on toiminut Poliisihallituksen rekisterinpitopäällikkönä. Kaikki kiistävät virkarikokset.

Epäiltyjen rekisteri

Lain mukaan rekisteri saa sisältää tietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä

1) syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen, josta saattaa seurata vankeutta tai

2) myötävaikuttavan tai myötävaikuttaneen rikokseen, josta saattaa seurata enemmän kuin kuusi kuukautta vankeutta, tai huumausaineen käyttörikokseen.

Epäiltyjen rekisterin epäselvyyksien setviminen alkoi sen jälkeen, kun MTV Uutiset kertoi keväällä 2013, että poliisi on kirjannut rekisteriin Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimen.

Poliisin ylijohto kertoi välittömästi uutisen jälkeen, että kirjaus oli virheellinen ja tehty ilman laillisia perusteita. Putinin nimi poistettiin.

Tämän jälkeenkin julkisuuteen on tullut tietoa muista tunnetuista henkilöistä, joiden nimet on tallennettu rekisteriin. Yksi heistä oli entinen formulakuski Mika Salo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme