Mainos

Vangit pelkäävät vapautumista

Vankilasta vapautuminen on iso kriisi, jota pelätään, sanoo vankilapastori Vesa Mäkelä Kylmäkosken vankilasta.

- Pitkän tuomion jälkeen ei siviilielämässä olla ottamassa avosylin vastaan. Vankia epäilyttää myös oman elämän hallinta, kuinka hän kykenee selviytymään ja jaksaa. Sitten on myös riippuvuuksia, jotka painavat raskaasti päälle.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut vankilapastori Mäkelä kertoo, että vangit rohkenevat avautua vankilassa papille, koska papilla on vaitiolovelvollisuus. Vangit ovat hyvin erilaisessa vaiheessa tunteidensa käsittelyssä.

Fouganthinen kohtalo Rikosseuraamusviraston käsissä

Elinkautisvanki Nikita Fouganthine rikkoi sunnuntaina valvotun koevapauden ehtoja katoamalla asunnostaan. Hänet otettiin takaa-ajon jälkeen kiinni Pohjois-Suomesta. Fouganthine pääsi koevapauteen helmikuussa.

Rikosseuraamusvirasto on keskeisessä asemassa Fouganthinen tapauksessa.

- Meidän täytyy ensiksi harkita valvotun koevapauden kohtalo. Laissa sanotaan, että henkilölle, joka rikkoo valvotun koevapauden ehtoja, voidaan antaa varoitus tai valvottu koevapaus voidaan peruuttaa määräajaksi tai kokonaan. Nyt kun Fouganthine on vielä poliisin huostassa, odotamme, että hänet saadaan vankeinhoitoviranomaisten käsiin. Sen jälkeen häntä kuulustellaan ja tehdään Rikosseuraamusvirastolle esitys, sanoo myös MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut oikeudellisen yksikön johtaja Paavo Siltanen Rikosseuraamusvirastosta.

Siltasen mukaan Rikosseuraamusvirasto harkitsee koevapaudessa olevan vangin rikosten merkityksen ja vakavuuden ja sen, saatetaanko asia rikosten perusteella hovioikeuteen uutta käsittelya varten.

-Hovioikeus voi välittömästi antaa vapautumiselle täytäntöönpanokiellon. Tämä tarkoittaa sitä, että vanki jää vankilaan suorittamaan rangaistustaan niin pitkäksi aikaa kuin oikeus käsittelee lopullisesti vapauttamisen.

Koevapaus -järjestelmä on toimiva

Siltanen arvioi, että 1,5 vuotta sitten voimaan tullut valvottu koevapaus -järjestelmä on toiminut hyvin ja Fouganthine on yksittäistapaus.

-Viime vuonna vankeja laskettiin koevapauteen 103 ja ainoastaan viidessä tapauksessa koevapaus on jouduttu peruuttamaan.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot