Mainos
Mainos

Vangitsijaperheellä törkeä petostausta: Oppiko tytär niksit äidiltään?

Nuorta naista neljä vuotta vankina pitänyt mies on ollut osallisena rahakkaissa petoksissa vuosien saatossa. Mies on saanut tuomioita petosrikoksista vuosina 2005, 2007 ja 2009.

Ainakin kahdessa oikeudessa käsitellyssä petoksessa hän on toiminut yhdessä entisen puolisonsa, eli tyttärensä äidin kanssa. Vuonna 2001 Raisiossa tapahtuneessa rikoksessa mies oli ottanut vastaan rahoja, joita hänen entinen puolisonsa oli huijannut kahdelta mieheltä.

TÄSTÄ ON KYSE

Vuonna 1970 syntynyt isä ja vuonna 1993 syntynyt tytär saivat perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuomion törkeästä ihmiskaupasta.

Hei pitivät neljän vuoden ajan nuorta naista vankina ja isä harrasti uhrin kanssa myös seksiä. Tämän seurauksena nainen sai neljä lasta.

Tuomitun tyttären äiti ja isän entinen puoliso ei ollut syytteessä asiasta. Hänet mainitaan käräjäoikeuden tuomiossa vain siten, että vangitun naisen ja isän lapsien lapsilisät ohjattiin tämän tilille.

Puoliso oli tuolloin esiintynyt tekaistulla Marika Laine -nimellä ja etsinyt miesseuraa lehti-ilmoituksella. Hän sai huijattua ilmoitukseen vastanneelta miesuhriltaan viidellä eri kerralla kaikkiaan 500 000 markkaa.

Myöhemmin tytär näyttää jatkaneen äitinsä jalanjäljissä sekä toimintavan että tehokkuuden suhteen.

Hän nimittäin onnistui vuosina 2011 ja 2013 huijaamaan kahdelta mieheltä yhteensä liki 100 000 euroa. Hänkin bongasi uhrinsa seuranhakupalstalta ja käytti salanimiä.

Hänen tekaistuina niminään olivat Jaana Laine ja Katja Laine. 

Saaliina käteistä ja lakanat

Miehen osuus vuonna 2001 tapahtuneessa törkeässä petoksessa oli, että hän nouti kahdella eri kerralla entisen puolisonsa huijaamia rahoja.

Juoni toimi niin, että nainen perui viime hetkellä tapaamisen uhrinsa kanssa ja ilmoitti, että tapaamispaikalle Raision ostoskeskukseen tulisikin "tädin poika Esko". Ensimmäisellä kertaa "Esko", eli naisen entinen puoliso otti Raision ostoskeskuksessa vastaan 147 900 markkaa ja toisella kerralla 129 000 markkaa ja lakanat.

Vuonna 2006 pariskunta liikkui puolestaan Suomussalmen suunnalla. Tuolloin oikeus katsoi molempien syyllistyneen törkeään petokseen, kun he höynäyttivät syvästi uskovaista miestä.

Pariskunta oli ilmestynyt syrjässä asuneen miehen pihaan asuntoautolla ja pyytäneet vettä itselleen ja seurueessa olevalle viidelle lapselle. Seurue jäi miehen luokse yöksi ja illan ja yön mittaan he kertoivat värikkäitä tarinoita elämästään.

Syöpätarina kosketti

Nainen esitteli itsensä Kirsti Lehtiseksi ja mies Olavi Sandbergiksi. Lehtinen kertoi olevansa yksinhuoltaja ja pahoissa veloissa miehensä kuoleman takia. Sandberg puolestaan sanoi toimivansa puhujana hengellisissä kokouksissa ja kertoi vaimonsa olevan hoidettavana syövän takia sairaalassa Oulussa.

Pikkuhiljaa puhe kääntyi uhrin raha-asioihin ja tämä kertoi olevansa melko varakas mies omistamansa metsän takia. Sovittiin, että mies lainaa rahaa vierailijoille.

Seuraavana päivänä seurue saikin uhrilta rahaa kaikkiaan liki 12 000 euroa. Uhri tajusi pian soitettuaan asiasta tuttavilleen, että hänen hyväntahtoisuuttaan ja uskonnollisuuttaan oli käytetty härskisti hyväksi.

Ihmiskaupasta perjantaina tuomittu isä sai Raisiossa tapahtuneesta petoksesta 8 kuukauden rangaistuksen Kauhajoen käräjäoikeudessa ja Suomussalmen petoksesta 1 vuoden ja 2 kuukauden rangaistuksen Rovaniemen hovioikeudessa.

Hovioikeuden tuomio sai lainvoiman vasta vuonna 2009 eli isä ei ole suorittanut vielä rangaistustaan tästä rikoksesta. Hän on pakoillut viranomaisia useiden vuosien ajan, sillä häntä epäillään Ruotsin Haaparannassa tapahtuneesta törkeästä raiskauksesta.

Hänet on määrä luovuttaa Ruotsiin oikeudenkäyntiä varten.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme