Mainos
Mainos

Vanha perhetuttu anasti lähes sokealta sotaveteraanilta yli 30 000 euroa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 64-vuotiaan miehen törkeästä kavalluksesta, kun tämä anasti valvottavaltaan vuoden aikana yli 30000 euroa.

Veteraanin kunto oli heikentynyt vuonna 2008. Tuolloin hänelle oli hankittu kotipalvelu ja ensimmäinen edunvalvoja. Veteraanin toivomuksesta vuonna 2010 edunvalvoja vaihtui ja siihen tuli vanha perhetuttu, 64-vuotias mies.

He olivat tunteneet toisensa 1970-luvun alusta. Vuonna 2010 veteraani ei kyennyt enää yksin liikkumaan kodin ulkopuolella. Silmäsairauden lisäksi hänellä oli mahdollisesti muistisairaus. Luku- ja kirjoitustaito olivat heikentyneet.

Veteraanin rahankulutus kääntyi uuden edunvalvojan myötä jyrkkään nousuun.

Yksiössä asuva veteraani oli selvinnyt aikaisemmin kuukausittaisista menoistaan 800 euron eläkkeellään. Hänen omaisuutensa arvo oli noin 200000 euroa.

Korttiostoja ja -nostoja

Edunvalvojalla oli käytössään veteraanin pankkikortti. Oikeus totesi, että tyypillinen nosto oli 60 euroa, mutta tililtä tehtiin selvittämättömiä satojen ja jopa tuhansien eurojen nostoja. Näitä pankkikorttinostoja oli tehty useita kertoja viikossa ja toisinaan useita kertoja samana päivänä.

Tililtä oli tehty myös selvittämättä jääneitä satojen eurojen lahjoituksia ja työsuoritusmaksuja 64-vuotiaalle itselleen. Korttiostoksia oli tehty useita kertoja viikossa pääasiassa Vantaan alueella, jossa 64-vuotias itse asui.

Kymmenen kuukauden aikana korttiostojen, lahjoitusten ja käteisnostojen yhteissumma oli hieman yli 36000 euroa.

"Veteraanin hyväksi"

64-vuotiaan mukaan hän oli käyttänyt rahat veteraanin hyväksi. He olivat ajelleen ympäri pääkaupunkiseutua, käyneet toreilla. Rahaa oli mennyt bensaan.

64-vuotias kertoi ostaneensa veteraanille hedelmiä, mehua, pullaa, suklaata ja einesruokia. Lisäksi tämä oli lahjoittanut rahaa sotaveteraaneille.

Käräjäoikeus ei uskonut selitystä, vaan katsoi 64-vuotiaan käyttäneen varoja omiin tarpeisiin. Oikeus laski, että veteraanille olisi mennyt selvittämättömästä 36000 eurosta viisituhatta, joten miehen todettiin anastaneen 31000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että tuomittu 8 kk vankeusrangaistus voi olla ehdollinen, vaikka mies oli tuomittu 2009 rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenteen vaarantamisesta 30 päiväksi ehdottomaan vankeuteen. Oikeus langetti ehdollisen lisäksi vielä 60 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Juttua ajoi asianomistaja, joka tässä tapauksessa oli sittemmin kuolleen veteraanin kuolinpesä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme