Mainos
Mainos

Vanheneeko 20 vuotta vanha henkirikos lopullisesti? Poliisilla enää viikko aikaa löytää syyllinen

Nokialainen kunnallispoliitikko ja nuorisotyöntekijä Markku Mallat surmattiin lähes 20 vuotta sitten. Poliisi tekee kuumeisesti tutkintaa vanhan henkirikoksen parissa, vaikka aika uhkaakin kääntyä vastaan.

Koiranulkoiluttaja löysi Mallatin ruumiin pitkäperjantaina vuonna 1996 Nokian Koskimäen ala-asteen läheiseltä kevyen liikenteen väylältä. Aika ei ole tuonut ratkaisua juttuun, mutta nyt näyttää siltä, että aika on rikoksentekijän puolella.

Henkirikosta on tutkittu tappona, jonka syyteoikeus vanhenee 20 vuodessa. Tuo aika tulee täyteen ensi viikon tiistaina, 5. huhtikuuta.

– Jos aika menee umpeen, se menee umpeen, ja silloin täytyy laittaa kirjan kannet kiinni. Mutta niin kauan kun se ei ole ummessa, kirjan kansia ei laiteta kiinni, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo MTV Uutisille.  

Pari viikkoa sitten luultiin poliisin jo tehneen läpimurron, kun se kertoi ottaneensa kiinni nokialaisen yli 60-vuotiaan miehen epäiltynä Mallatin taposta. Mies vapautettiin kuitenkin seuravana päivänä.

Poliisin mukaan mies vapautettiin, koska hänen kertomuksissaan on ristiriitoja. Syitä ristiriitoihin ei ole tutkinnassa pystytty luotettavasti selvittämään. Aikaisemmin miestä oli jo kuultu jutussa todistajana vuosina 1996 ja 2001.

– Se oli viimeinen tutkintalinja, joka piti selvittää ja sen kimpussa edelleen työskennellään.

Vain yksi epäilty

Vapauttamisesta huolimatta mies on Kinnusen mukaan ainoa epäilty.

– Minulla ei ole mitään syytä lähteä muuttamaan hänen asemaansa.

Vaikka aika uhkaakin kääntyä poliisia vastaan, tutkintaa tehdään loppuun saakka, tutkinnanjohtaja lupaa.

– Keskiviikkona lähdemme tarkistamaan yhtä asiaa. Sellaista vanhaa asukasta haemme esille. Kyllä siinä vähintään ihmistä puhutetaan, kun reissuun lähdetään, Kinnunen sanoo.

Syytteen nostamisen määräaikaa ei poliisin mukaan ole mahdollista pidentää, koska määräajan pidentämistä koskeva laki tuli voimaan vasta 2006.   

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme