Mainos
Mainos

Vanhusten ryöstöt kaksinkertaistuivat Helsingissä

Poliisin tietoon tulleet vanhuksiin kohdistuneet ryöstöt ovat kaksinkertaistuneet tänä vuonna.

– Niitä on tehty jo kymmenkunta, kun yleensä vuosittain vastaavia rikoksia on tapahtunut noin viisi, Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtaja rikosylikomisario Kari Tolvanen kertoo.

Poliisi on panostanut ryöstöjen tutkintaan, ja vain yksi rikoksista on enää selvittämättä. Tolvanen toivoo, että kyseessä oli vain tilastopiikki ja että tekijät on nyt saatu kiinni.

– En tiedä, löysivätkö epäiltymme jonkinlaisen markkinaraon. Ikävä kyllä olin tällaista vähän odottanut, sillä ikäihminen on aika helppo kohde ja rikos saattaa jopa jäädä pimentoon. Ikäihmisen puheita kadonneista rahoista ei aina uskota.

"Laissa porsaanreikä"

Tolvanen sanoo, että eduskunta voisi tiukentaa rikoslakia. Nyt se, että rikos kohdistuu erityisen haavoittuviin ihmisiin, kuten vanhuksiin, lapsiin tai vaikkapa kehitysvammaisiin, ei tee ryöstöstä automaattisesti törkeää.

– En tiedä, onko lainsäätäjälle käynyt tässä lapsus. Esimerkiksi törkeässä varkaudessa rikoksen tekee kokonaisharkinnan jälkeen törkeäksi, jos se kohdistuu ihmiseen, joka ei pysty suojaamaan itseään. Ryöstön osalta näin ei ole.

Sen sijaan esimerkiksi taksinkuljettajan ryöstöt katsotaan törkeiksi, koska uhri ei voi ammattinsa puolesta itseään suojella.

Oikeusministeri Tuija Brax kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Katso Ari Lahdenmäen juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme