Mainos
Mainos

Vankilaan unohdetun miehen tapauksessa erikoinen sattuma – sihteerin sairausloma osasyynä

Unohdetun vangin tapauksen jatkotoimista on luvassa päätöksiä ensi viikolla.

MTV Uutiset paljasti keskiviikkona, että tutkintavanki unohtui viime vuonna Vantaan vankilaan 175 päiväksi.

– Teemme ensi viikolla päätöksen siitä, kuka tätä tapausta ryhtyy selvittämään ja miten, sanoo esittelijäneuvos Juha Haapamäki eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta.

Ylimpien laillisuusvalvojien - oikeuskanslerin ja oikeusasiamiehen - tehtäväjaon mukaan vapautensa menettäiden asiat kuuluvat oikeusasiamiehelle.

– Tässä on mahdollista joko hallinnollinen selvitys ja seuraamus tai sitten se, että tapauksesta käynnistyy poliisin esitutkinta, Haapamäki sanoo.

Poissaolevana vangittu ja siten etsintäkuulutettu helsinkiläismies otettiin vuoden 2015 toukokuun alussa viikonloppuyönä kiinni Helsingissä ja hänet kuljetettiin Vantaan vankilaan. 

Mies ei tiennyt mitä tehdä ja vasta lokakuun lopussa hän otti yhteyttä uuteen lakimieheen. Kun tämä tiedusteli tilanteesta käräjäoikeudesta, virhe huomattiin.

Mies ehti virua vankilassa laittomasti vangittuna lähes puoli vuotta.

– On selvää, että tästä tulee perusteellinen selvitys, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo.

Sähköposti ei tavoittanut

MTV kertoi keskiviikkona, että vankilasta oli heti tuoreeltaan pyydetty 33-vuotiaan aiempaa vangitsemispäätöstä käräjäoikeudesta, mutta samalla ei kerrottu miehen olevan kiinni. 

Vesterbackan mukaan uutena tietona on selvinnyt, että käräjäoikeudesta oli kyllä lähtenyt Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikköön vastaus, mutta se ei tavoittanut yksikön virastosihteeriä, koska tämä oli ehtinyt lähteä töistä ja jäädä kuukausien sairauslomalle.

Poliisi ja vankilaviranomaiset ovat olleet erimielisiä siitä minkä tahon – vankilan vai poliisin – olisi pitänyt ilmoittaa etsintäkuulutetun löytämisestä käräjäoikeudelle. Pakkokeinolaissakaan ei näitä vastuita ole määritelty.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme