Mainos

Vankiloista löydetyt huume-erät nostivat pikkukuntia huumekartalle

Poliisin paljastamien huumausainerikosten kasvu näkyy kaupunkien lisäksi myös pienemmissä kunnissa. Pienet kunnat korostuvat juttusarjassamme, koska pienetkin takavarikot näyttäytyvät asukaslukuun suhteutettuna suurina.

Kainuun maakunnassa sijaitsevassa Vaalassa poliisille ilmoitettiin tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 17,9 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohden. Määrä on huomattava verrattuna edellisiin vuosiin.

Esimerkiksi koko viime vuoden aikana Vaalassa poliisille tuli 4,9 ilmoitusta tuhatta asukasta kohti. Keskimäärin viimeisten kymmenen vuoden aikana Vaalassa tehtiin vuosittain poliisille 4,4 ilmoitusta tuhatta asukasta kohti.

Ylikonstaapeli Ilpo Seppänen Vaalan poliisilaitokselta kertoo, että määrää selittävät Vaalan kunnassa sijaitsevasta Pelson vankilasta tehdyt useat pienet huumelöydöt. Vaalan asukasluku on pieni, joten pienetkin huumemäärät näyttäytyvät suurina suhdelukuina.

Myös Pohjois-Savossa Sonkajärvellä asukaslukuun suhteutettu huumausainerikoksien määrä on koko maahan verrattuna suuri. Määrää selittää se, että kunnassa sijaitsee Sukevan vankila.

Alkuvuonna poliisille on tehty aiempaa enemmän ilmoituksia huumausainerikoksista myös Somerolla, Lavialla, Köyliössä, Vimpelissä, Paltamossa, Pietarsaaressa, Suomussalmella, Kuortaneella, Eurajoella, Vehmaalla, Siikaisissa, Kittilässä, Luodossa, Luvialla ja Enontekiössä.

Tulokset osa juttusarjaa

Huumausainerikostilastot on saatu Poliisiammattikorkeakoulusta. Suhdeluku kertoo ilmoitettujen rikosten määrästä suhteessa asukaslukuun ja ne ovat vuoden 2003 ja 2014 vuoden huhtikuun väliseltä ajalta. 

Luvut kertovat vain poliisin tietoon ja tutkintaan ottamista rikoksista. Kaikkia huumausainerikoksia ei tule poliisin tietoon. Varsinkin lievemmät tapaukset jäävät usein piiloon.

Juttu on osa MTV Uutisten rikosjuttusarjaa, jossa tarkastellaan rikosten jakautumista kaupungeittain. Aiemmin olemme kertoneet raiskaus- ja pahoinpitelyrikollisuudesta.

  

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot