Mainos
Mainos

Varastetuista linnunmunista tarjottu tullille ”huomattavia summia”

Tulli on saanut useita yhteydenottoja liittyen närpiöläismieheltä syksyllä 2011 takavarikoituun erittäin harvinaiseen linnunmunakokoelmaan.

Kokoelma käsittää noin 5 000 munaa, joiden lintulajeista suuri osa on uhanalaisia tai kuollut sukupuuttoon. Useat tahot ovat valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan ilmaisseet kiinnostuksensa ostaa Suomen tullilta ammattimaisesti kerätty munakokoelma tai osia siitä.

– Huomattavia summia on ollut tarjolla. Nehän eivät ole meillä myytävänä, Sinkkonen toteaa.

Munat ovat tällä hetkellä takavarikossa paikassa, jota Sinkkonen ei halua kokoelman merkittävyyteen ja arvoon vedoten kertoa julkisuuteen.

Linnunmunia pienen ikänsä kerännyt kolmekymppinen mies tuomittiin helmikuussa Pohjanmaan käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen ja 250 000 euron vahingonkorvauksiin törkeästä luonnonsuojelurikoksesta. Tuomiolla ei ole vielä lainvoimaa.

Oikeus tuomitsi linnunmunat valtiolle menetetyksi.

Nuorelta yrittäjältä vaadittiin alun perin 600 000 euron korvauksia. Sinkkonen arvelee, että summa on vain pieni osa linnunmunakokoelman todellisesta myyntiarvosta.

– Oikeastaan kokoelmalla ei edes ole myyntiarvoa, vaan se on mittaamattoman arvokas. Kokoelmaan kuuluu sellaisia linnunmunia, joissa lintulaji on kuollut sukupuuttoon 1800-luvulla.

Kokoelman on ollut kiinnostunut valmis vastaanottamaan muun muassa Luonnontieteellinen keskusmuseo. Lisäksi Sinkkonen mainitsee muutamat ulkomaiset viranomaiset, jotka ovat olleet kiinnostuneita kokoelman osista.

Munia on kerätty Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta ja Islannista sekä saatu vaihtojen kautta myös muista maista. Mukana oli muun muassa noin 400 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen elefanttilinnun muna Madagaskarilta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme